2018-05-26 10:00:00 Bringázás az agysérültekért

Ma van az Apák Napja

Magyarországon minden június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák Napját. E jeles napról több szervezet és médium is megemlékezik. A KSH az apák tiszteletére „Férfiak apaszerepben” címmel egy négy részből álló infografikát, a Fiatal Családosok Klubja videót készített.

A magyar apák egy hét fizetett munkaidő-kedvezményt kapnak a gyermekük után - ez derül ki az első táblázatból. A környező országok közül egyedül Lengyelországban nagyobb ez a szám, ott két hét, viszont Csehországban és Szlovákiában csak az anyáknak jár fizetett szabadság.

Az apáknak a legtöbb munkaidő-kedvezményt Európában a franciák adják, ott több mint félév jár, de Luxemburg, Portugália és Belgium is nagyvonalú az apukákkal. Igaz, ezekben az európai országokban viszont az anyák jóval levesebb fizetett szabadságot kaphatnak a gyerekek születése után, mint például Magyarországon.

A KSH összesítéséből az is kiderül, hogy az egyhetes fizetett munkaidő-kedvezménnyel csaknem 22 ezer apa élt 2014-ben.

A tavalyi adatok szerint több, mint 72 ezer apa egyedül nevelte gyermekét, illetve gyermekeit, akiknek száma csaknem 96 ezer volt. Közülük több mint 20 ezer nem érte még el a 15 évet.

A családok 2011-ben több gyermeket terveztek Magyarországon, mint akár Olaszországban, vagy Ausztriában. Érdekesség, hogy a magyar férfiak kicsit több gyermeket szerettek volna, mint a magyar nők.

Negyedóra híján csaknem két órát foglalkoztak naponta gyermekiekkel a magyar apák 2009-2010-ben. Nem volt ez mindig így, 23 évvel korábban még fél órával kevesebb jutott a gyerekekre.

A Fiatal Családosok Klubja eddig főként az anyukákra koncentrált, ám most az édesapákat is szeretnék köszönteni apák napja alkalmából. Az esemény kapcsán egy kisfilmet is készítettek, amelyben a gyerekeket kérték meg, mondják el, miért szeretik az apukájukat.

Az Apák Napját először 1910-ben, az Amerikai Egyesült Államokban tartották meg. Ezzel a kezdeményezéssel Sonora Smart Dodd saját édesapja, a hat gyermekét egyedül felnevelő William Jackson Smart iránti tiszteletét szerette volna kifejezni.

(ksh/ficsak/csalad.hu)