2018-05-26 10:00:00 Bringázás az agysérültekért

Férfiakról, férfi szemmel

A nőiszem.hu interjút készített Bedő Imrével, a Férfiak Klubja alapítójával.

A férfiak kevésbé érzékenyek a nemi identitással kapcsolatos kérdéseken való rágódásra. Hogyan toborzott mégis 130 ezer követőt?

A férfiakban nagy félelem van, mégpedig elsősorban a másik férfitól és attól, hogy más férfiak szerencsétlennek tartják. Gyengeségként élik meg azt, ha a problémáikról beszélnek – márpedig a férfiak, mind erősek, ugyebár! Pedig mi sem gyenge férfiakat erősítünk, sőt, épp az a tapasztalatunk, hogy az önbecsüléssel rendelkező, erős személyiségek hamarabb kapcsolódnak hozzánk. Ők tudják, hogy fejlődni akarnak, felelősséget éreznek az életük alakításával kapcsolatban. Az ezekről való beszéd nekem is csak azért megy rutinosan, mert négy éve foglalkozom a témával, de valóban nem egyszerű szavakba önteni egy olyan dolgot, aminek korábban nem volt helye a szavak világában, csak mintákban élt. Sokat hívnak előadni egyetemekre, gimnáziumokba. Ilyenkor is úgy van, hogy néhány érdeklődő megnyit egy szelepet, aztán már a többiek is megnyílnak.

Miért kell egyáltalán beszélni a férfiakkal a férfiakról?

Régebben nem volt szükség az ezzel kapcsolatos gondolkodásra, a családok együtt éltek, a nagyapák, az apák és a fiúk együtt dolgoztak, öröklődtek a kompetenciák. Mára ez megtört, sok az apa nélkül felnőtt fiú, a pedagógusok között is elvétve akad csak férfi – hiányoznak a minták. Ahhoz, hogy mindezt újraélesszük, beszélnünk kell a férfi identitásról. A mi célunk, hogy a problémát tudatosítsuk és ráébresszük az embereket arra, hogy az életünk egyik sarkalatos pontja a férfi értékek megmaradása.

Mit szólnak mindehhez a nők?

A Férfiak Klubjában csak a férfiak dolgaival foglalkozunk, próbálunk magunkon javítani, mert sosem vezet jóra az, ha a másik felet – jelesül a hölgyeket – akarjuk megváltoztatni. Ugyanakkor van egy nagyon fontos csoport, aki mellettünk áll ezen igyekezetünkben, mégpedig a Férfiak Klubja Női Támogatói Köre, akik egy kicsit a mi szemszögünkből beszélhetnek rólunk, velünk kapcsolatban a nőtársaiknak. A Facebook közösségünkhöz így nemcsak rengeteg férfi, de több tízezer hölgy is csatlakozott. A férfiak számára a nőknek való tetszés, megfelelés kulcsfontosságú, hisz mindig tőlük várjuk a megerősítést.

Mi kell ahhoz, hogy valaki fiúból férfivá akarjon nemesedni?

Először is belső vágy, hogy jobb emberré váljunk. Mindenki a saját életének megpróbáltatásain keresztül juthat el ehhez. Amire feltétlen szükség van, egy stabil erkölcsi bázis, ehhez minden körülmények között ragaszkodunk. Ilyen például az az elhatározás, hogy valaki becsületes akar lenni, hogy nem kerüli ki a felelősségvállalást, hogy cselekvőképes. Régen a férfiak nem sokat beszéltek, de ha megláttak maguk körül egy feladatot, azt elvégezték. Ma megfordult a trend – sokat beszélünk, leginkább arról, hogy mit miért nem lehet. Ha a cselekvésre helyezzük a hangsúlyt, sokkal előrébb leszünk. Ezt pedig otthon is gyakorolni kell: ha leszakad az ereszcsatorna, megcsinálom, ha szemetet találok, felveszem. Fontos lenne úgy élnünk, hogy mindig javítsunk a körülöttünk lévő rendszereken, azzal a vággyal élni, hogy a kezünk lenyomata után jobb világ jöjjön létre. Aztán itt van a nagylelkűség erénye, hihetetlen fontos dolog – de ez sem jön csak úgy, emelkedettséget, belső harmóniát feltételez. Az igazságosság gyakorlása is sokszor embertelenül nehéz, ráadásul ma mindent relativizálunk, azt üzenve, hogy annyiféle igazság létezik, ahány nézőpont. Ezzel aztán felmentést is adunk magunknak minden ütközés, kiállás és döntés alól. Át kell tudnunk szűrni magunkon a világot, és az erkölcsi normáink alapján döntéseket kell hoznunk. Ha így viselkedünk, a családunk, a környezetünk is felnéz majd ránk.

További részletek a weboldalon.

Fotó: noiszem.hu

(noiszem.hu/csalad.hu)