2018-05-23 00:00:00 Savaria Nemzetközi Filmszemle

Jól indul a szünidő - programajánló

Nyáron minden szombaton előadással várják a gyermekeket a margitszigeti Interaktív Meseszínpadon. Első alkalommal Az elvarázsolt fazék avagy konyhamesék című műsort mutatják be a Batyu Színház előadásában. A előadás során elhangzik Móricz Zsigmond és Benedek Elek egy-egy műve, valamint magyar népmesék is.

Vasárnap is érdemes kilátogatni a Margitszigetre, a Szent Margit kolostor-romoknál Arany-meséket lehet hallgatni. A Szekér Színház előadása az Arany János emlékév tiszteletére készült darab, melyben három Arany-vers (A fülemüle, Pázmán lovag és A bajusz) színpadi átdolgozása látható egységes egésszé szerkesztve.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon vasárnap délelőtt az Aranyszamár Színháztól a Bertalan és Barnabás című bábelőadást lehet megtekinteni. A mese az identitáskeresésről, az otthonra találásról és a családról szól kicsiknek és nagyoknak.

A Gyerekszigetet is megéri felkeresni, hiszen a hétvégén fellép az Alma Együttes, az Apacuka, a Veronaki, a Kiskalász Zenekar nyári interaktív családi koncertjével és Bíró Eszter is elsorolja az állati zenés abc-t. A Holdvilág Kamaraszínház és a Batyu Színház Rémusz bácsi történetét meséli el. Lesznek továbbá fejlesztő és társasjátékok, sütigyár, zsonglőrakadémia, állatsimogató és agyagozó műhely, ki lehet próbálni a számháborút és a sportparkot is.

Családi napot tartanak az óbudai Kassák Múzeumban szombaton, amelynek középpontjában a PoliUniverzum játékcsalád lesz. Ez Saxon Szász János festőművész/feltaláló egyedi készségfejlesztő eszközrendszere, egy különleges játék, amely matematikai összefüggéseket, kombinatorikai feladatokat tesz élvezetes kalanddá. Nincsenek kötelezően előírt szabályok, illetve azokat mindenki maga alakíthatja saját tudása szerint. A játékos így szabadon mélyülhet el a formák és színek közötti összefüggések felfedezésében. Az eszköz három alapformából és ezek léptékváltásos elrendezéséből, valamint négy szín kombinációjából épül fel, s szinte végtelen variációs lehetőséggel bír. A játék fejleszti a többi között a logikai készséget, és megtanítja a matematikai gondolkodás alapjait.

A Budavári Művelődési Ház idén is nagyszabású rendezvénnyel ünnepli születésnapját. Szombaton a Pala utcában Maszatvilág kézműves foglalkozás, arcfestés, népi játszóház és kézműves workshop várja a gyermekeket. Fellép a Makám együttes, bemutatót tartanak a Multi Talent Musical Iskola növendékei és a Bartók Néptáncegyüttes. Meg lehet nézni Mihó Attila és Bandája, valamint a Fonó zenekar műsorát is.

A Mesemúzeumban szombat 11 órától közös társasjátékozásra várják a gyermekeket, míg a Kiscelli Múzeumban az origamira tanítják meg az érdeklődőket vasárnap.

Dargay Attila, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező és képregény-rajzoló június 20-án lenne 90 éves. Az évforduló tiszteletére a Pannonia Entertainment a Magyar Nemzeti Filmarchívummal és az Uránia Nemzeti Filmszínházzal együttműködésben ünnepi programot rendez vasárnap az Urániában. A Vuk-nap keretében kiállítással, gyermekprogramokkal és animációs műhelyfoglalkozással, könyvvásárral, pódiumbeszélgetéssel és természetesen vetítésekkel várják az érdeklődőket. Animációs rövidfilm-különlegességek mellett látható lesz generációk kedvence, a Vuk is, amely jövő héttől visszatér a mozikba.

Még jövő csütörtökig lehet megtekinteni A Pál utcai fiúk vándorkiállítást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. Az interaktív tárlaton paravánok, képek, játékok mutatják be a regény hőseit, művelődéstörténeti hátterét, jellegzetes, századfordulós tárgyait. A legendás regényt bemutató kiállítás körbejárja az országot, és a határon túlra is eljut.

(csalad.hu)