2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Helyek, ahol könnyebb átvészelni a hőséget

Összegyűjtötte a vizes-pancsolós, patakparti, vízágyús és más vízi játékos különleges játszótereket a szülőklapja. Ezekre a helyekre a nyári hőségben mindenképpen érdemes kilátogatni a gyerekekkel. Strandpapucsot, fürdőruhát és törölközőt senki ne felejtsen otthon!

Magyarország legnagyobb vizes játszótere Győrben

A gyerekek hangulatos környezetben, nyitható, zárható zsilipekkel, a vízkiemelő spirállal, tekerős kúttal, spriccelő kiskakassal, lapátos forgókerékkel játszhatnak, illetve közvetlenül maguk is vizet terelgethetnek a folyókákba. A játszótér hangulatához jól illeszkedik a többi játékeszköz: a hajó formájú rugós játék, mini vízesés, a szökőkút, a csobogó és a vízköpő-sor.

Bükkös parti játszótér Szentendre

2000 Szentendre, Bükköspart utca 59.

A nagyméretű, árnyékos, körülkerített játszótér legnagyobb előnye, hogy közvetlen a patak partján fekszik, hátránya, hogy a környezete miatt kullancsra kell számítani. Busszal, autóval és gyalog is könnyen megközelíthető. Az árnyas patakparti sétány felől érkezők vadkacsákat is láthatnak.

Szent Adalbert téri játszótér

1118 Budapest, Szent Adalbert tér 1-7.

A játszótér főként a kisebb 1-4 éves korú gyerekeknek ajánlott, a csúszka viszont kimondottan a nagyobb gyerekeket szolgálja. A játszóteret szép környezetben alakították ki, hátránya, hogy árnyékot sajnos kevésbé találni. A vizes-játszóeszközzel nagyokat játszhatnak a gyerekek a nyári hőségben.

Kalóz, más néven Bikás játszótér

Kevés olyan szabadidős hely van Budapesten, ahol a gyerekesek, tinédzserek, kutyások, futók és az idősebb korosztály mind jól megférnek egymás mellett. A tavaly átadott, gyönyörűen felújított Bikás park ilyen. Idilli ősfás-parkos környezet, kellemes szökőkút, tavacska, futópályák és sportpályák mellett a Kalóz játszótér is megújult. Extra széles csúszda, babamászóka, nagyobb mászóka, több homokozó, állatfigurás rugós játékok, pagoda is helyet kapott. A játszótér egyik különlegessége a kis homokozóban található vizezős játék, amit praktikusan az ivókút tőszomszédságában alakítottak ki. A pancsolós hely napos, kevés árnyék fedi - erre mindenképpen készülni kell. A terület másik különlegessége pedig a játszótér melletti trambulin park.

Tarzan parki Placcs Placc - 15 vizes játék (fizetős)

1046 Budapest, Tábor u. 28.

Biztonságos, érdekes és szórakoztató a néhány éve átadott játszótér Újpesten, ami a korábbi iskolai tábor helyén létesült. A játszótér önkormányzati fenntartású ugyan, de a belépésért fizetni kell. Az új kalózhajó, mászó torony és vár mellett a nyári hőségben az úgynevezett ‘Placcs Placc’ miatt keresik fel a családok. A vizes játszótéren különféle locsoló, spriccelő játékok és vízágyuk nyújtanak frissítő szórakozást minden korosztálynak. A vízi játékok sokasága a strandot teljesen pótolja, érdemes fürdőruhát, papucsot és törölközőt is magunkkal vinni.

Szilas családi park Újpest - Budapest

A szintén új Szilas Családi Park mindennap teltházas, ami kicsit sem lehet csodálkozni. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini Kresz-pálya, vizes játszótér, piknik park várja a családokat, sőt itt még a kutyusok is jól érzik magukat - őket egy hatalmas alapterületű szabad kutyafuttató várja. A forró kánikulában az ivókút mellett egy kicsi folyó és egy vizes homokozó enyhít a városi forróságon. A park első részén egy folyómeder „kalandjait” élvezhetik a kicsik, ahol „dombok” és „teknősbéka” között szaladgálhatnak a lehető legnagyobb biztonságban. A folyómeder melletti vizes homokozónál a játszótéri kútból folyik a víz, ami a körülötte lévő homokkal együtt remek alkalmat ad egy hatalmas homokvár építéséhez. Farönk híd és egyensúlyozó rönk teszi izgalmassá a park ezen területét. A különleges mászókák főképp a nagyobbakat szolgálják ki.

Desedai vízi játszótér - Kaposvár

A Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava Kaposvárhoz közel. Ez a meseszép környék a klasszikus kirándulási helyszínekkel ellentétben nyáron is kiváló úti cél. Uniós forrásból nemrég tanösvényeket, erdei tantermet, vizes játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek a parkerdőbe, amely még az internetfüggő nagyobb gyerekeket is garantáltan kimozdítja a kényelmes semmittevésből. A környék kerékpárral is bejárható, illetve kialakítottak egy úgynevezett guruló tanösvényt is, ami babakocsival kiránduló anyukáknak és apukáknak kedvez. A nemrégiben átadott vizes játszóterén a kompért és a tutajért rajonganak leginkább a gyerekek.

Kis-Balaton vizes játszótér - Zalavár

A szintén uniós forrásból épült-szépült zalavári játszótéren locsolni és pancsolni szigorúan szabad! A gyerekek a Kis-Balaton Ház mellett felépült új vizes játszótéren nagyokat hintázhatnak, mászókán próbálhatják ki ügyességüket, libikókázhatnak csodálatos környezetben kedvükre, és nagyokat lehet bújócskázni a kis erdei kunyhóban.

A vizes játékok kipróbálásával a gyerekek nem csak jókat szórakoznak a forró melegben, hanem közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a vízzel, követhetik a víz útját, megtapasztalhatják annak erejét, láthatják, mi mindenre használható fel a víz. Nagyon színvonalas játszótér, amiért érdemes akár egy kitérőt tenni, ha arra járunk.

Sun City – Hódmezővásárhely (fizetős)

A Szeged és Hódmezővásárhely között található Vizisport centrum Dél-Alföld egyik legszebb, legmodernebb és legnagyobb szabadidőközpontja, sokféle kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál: strandolás, csónakázás, kerékpározás mellett egy kalandpark is várja a gyerekeket. A babának és kisgyerekeknek kalandvár és kalózhajó áll rendelkezésre, a kicsiknek a fürdőző tó melletti vizes játszótér a legnagyobb élmény.

(szuloklapja.hu/csalad.hu)