Fidget spinner: valóban segít az új őrület?

A gyermekek között egyre népszerűbb fidget spinner a forgalmazók szerint segíthet a hiperaktivitáson, az iskolákban azonban egyre kevésbé megtűrt vendég a pörgő játékszer. Mit gondol róla a gyermekpszichiáter?

Magyarországon is több iskolás kezében pörög a fidget spinner. Az egyszerű kialakítású játékot legtöbbször a jojóhoz szokták hasonlítani, leírása szerint pedig nem csupán szórakoztató célt szolgál, de segíti a koncentrációban a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (másik nevén ADHD-val) küzdő gyermekeket, akik ezzel a tanórákra is jobban odafigyelhetnek. Ennek ellentmond a tény, hogy a szerkezetet a legtöbb amerikai iskolából már kitiltották, és a hazai pedagógusok is egyre rosszabb véleménnyel vannak a népszerű kis pörgettyűkről. Valóban segíthet a gyerekeknek, vagy csupán egyszerű marketingfogásról van szó?

Az ADHD egy olyan gyűjtődiagnózis, amely a figyelemzavar, a túlzott mozgékonyság és a türelmetlen, ingerült (impulzív) viselkedés tüneteit foglalja magába. Több tényező együttes fennállásával alakulhat ki. (…) Nem betegségről, hanem zavarról beszélhetünk, amikor a gyermek viselkedése eltér az átlagostól. Szellemi teljesítményüket nem befolyásolja, sőt: bizonyos feladatokat az átlagosnál is jobban el tudnak végezni ezek a gyerekek. Mivel azonban folyamatos pörgésben vannak, apró trükkökkel és eszközökkel le kell vezetniük a felgyülemlett energiáikat.

Mi segíthet az ADHD-s iskolásnak?

Az ADHD-vel diagnosztizált gyermekek általában nemcsak figyelemhiányosak, de motoros gátlófunkcióik is éretlenebbek, mint a kortársaké. Emiatt állandó, ösztönös kényszert éreznek bizonyos apró mozdulatok elvégzésére, akár a kezükkel, akár csak az ujjaikkal. Például izegnek-mozognak a széken, dobognak a lábukkal, tépkedik a radírt, vagy folyton ledobják a ceruzát - mondta el a HáziPatika.com kérdésére Dr. Bodnár Mária gyermekpszichiáter.

A pedagógus legtöbbször nem nézi jó szemmel, hogy a gyermek az óra alatt firkál, vagy valamilyen játék van a kezében, hiszen azt gondolja, hogy így nem képes odafigyelni a tananyagra. A gyermekpszichiáter ugyanakkor hangsúlyozta: az ADHD-s gyermekek sokkal kevésbé tudnak bármire is koncentrálni, ha feszélyezi őket a tudat, hogy a mozgásigényüket nem tudják kielégíteni. Sokszor az osztály bohócává is válnak amiatt, hogy folyton valamilyen cselekvési kényszer hajtja őket. Ha azonban ezt a kényszert kielégítik, a gyermek is koncentráltabbá válik, és a csoport többi tagjának sem vonja el a figyelmét más, hangosabb elfoglaltsággal.

Az átlagon felüli mozgásigény levezetésére apróbb játékok, esetleg ruházati kiegészítők is szolgálhatnak. Fontos, hogy a gyermeket úgy foglaljuk le, hogy ezzel ne zavarja a csoport többi tagját. "Szoktam javasolni a szülőknek, hogy a gyermek viseljen valamilyen szilikon karkötőt, hiszen azt úgy morzsolgathatja, hogy nem csap vele zajt. Ugyanígy segíthet például egy szivacslabda vagy a mostanság egyre népszerűbb intelligens gyurma is, amit nyomogathat, gyűrögethet. Felsős gyereknek a firkafüzet szintén beválhat. Ezekkel a tárgyakkal úgy tudja kielégíteni az apró mozgásigényeit, hogy nem zavarja vele az osztálytársait" - magyarázta Dr. Bodnár Mária.

A fidget spinner igazából itt bukik meg, mert bár az apró pörgetések kielégíthetik a gyermek mozgás iránti igényét, csendesnek nem mondható. A boltokban a hagyományos verzió mellett már számos változat megjelent, amelyekben belső csapágygolyókkal és mozgó alkatrészekkel teszik jól hallhatóvá a pörgetéseket. Ezek pedig nemcsak a koncentrálni amúgy is nehezen tudó gyermek figyelmét vonják el, de a közelében lévőket is zavarják. Nem véletlenül tiltották ki a játékot már több amerikai iskolából is.

Legalább felhívja a figyelmet

Az ADHD, illetve más viselkedési zavarok kezelésére szakosodott klinikai szakpszichológus, David Anderson a Business Insidernek úgy nyilatkozott: nem találtak fel még olyan eszközt, amely általános gyógymódként alkalmazható lenne ezeknek a problémáknak az orvoslására. A fidget spinner elsődleges értéke inkább az, hogy felhívta a figyelmet az ADHD okozta figyelemzavar kezelési módjaira, amelyekre egyénenként más jelenthet megoldást. Egyeseknek a szivacslabda nyomkodása, másoknak a firkálás jelenthet megoldást, és elképzelhető az is, hogy bizonyos gyermekeken a fidget spinner segíthet. Tudományos kutatás azonban nem áll a szerkezet mögött, hiszen alig néhány hónapja robbant csak be a köztudatba. (…)

(hazipatika.com/csalad.hu)