2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Egymillió brit gyermek lógott a suliból

Csaknem egymillió angol iskolás hiányzott legalább egy napot igazolatlanul a suliból a legfrissebb adatok szerint, annak ellenére, hogy a szülőknek ilyen esetekben komoly pénzbírságot kell fizetniük. Az ok magyar szemmel egészen meglepő.

A hiányzások negyede mögött egy egészen profán ok húzódik meg: annyira megdrágultak a főszezonokban az utazások, hogy rengeteg család nem tud elmenni ilyenkor nyaralni/telelni, inkább azt a megoldást választja, hogy iskolaidőben veszi ki a gyermeket a suliból és utazik el a család.

Anglia-szerte az ilyen típusú hiányzások adják az összes igazolatlan óra 27 százalékát (egészen pontosan a brit rendszerben nem igazolatlan órák, hanem igazolatlan napszakok vannak, délelőtt és délután, de ez részletkérdés).

A legtöbbet a yorkshire-i és az északkelet-angliai régióban hiányoznak a gyermekek, itt minden iskolásra 1,5 igazolatlan hiányzás jut, míg Londonban 0,75 nap.

A legnagyobb arányban Warringtonban és East Ridingban lógnak családi nyaralás miatt a gyermekek, itt minden második hiányzás ennek tudható be, ami nem csekélység. Ugyan a legfrissebb adatok a 2015-16-os iskolaévből származnak, nem sok ok van feltételezni, hogy azóta gyökeresen javult volna a helyzet.

Érdekes egyébként, hogy tavaly májusban egy, a lányával iskolaidőben Floridába utazó szülő pert nyert a Legfelsőbb Bíróságon az őt 120 fontra (43 ezer forintra) büntető önkormányzat ellen.

A szigorú szabályok 2013-ban léptek éltbe, amikor az oktatási kormányzatnak elege lett abból, hogy egyre több család ment nyaralni iskolaidőben.

A törvény szerint ha egy iskola igazolatlannak minősít egy hiányzást, akkor gyermekenként 60 fontra (22 ezer forintra) büntetheti a szülőt, a büntetés mértéke megduplázódik, ha azt 21 napon belül nem fizetik be.

A szigor viszont semmit sem ért, mert azóta is folyamatosan nő az igazolatlan hiányzások száma.

„Fontos, hogy a gyermek a lehető legkevesebbet hiányozzon az iskolából, az egymásra rakódó hiányzások hátrányosan befolyásolhatják a tanuló előmenetelét” – hangsúlyozta az iskolaigazgatók szakszervezetének vezetője a BBC-nek.

„A pénzbüntetés viszont túlságosan nyers eszköz, és csak arra jó, hogy feszültséget szítson az iskola és a szülők között. A valódi probléma a nyaralások árában rejlik, márpedig ehhez sem a családoknak, sem az iskoláknak semmi köze. Megfelelő kormányzati beavatkozás híján a családok továbbra is két malom között őrlődnek” – tette hozzá Russell Hobby.

Nagy kérdés, hogy erre mekkora esély mutatkozik, hiszen az Oktatási Minisztérium egyelőre arra hivatkozik, hogy összességében az iskolai hiányzások mértéke sosem volt még ilyen alacsony, a hosszútávú hiányzások száma harmadával csökkent a 2010-11-es tanév óta.

„A szabályok egyértelműek: a gyermekeket megfelelő indok nélkül nem szabad kivenni az iskolából. A tapasztalat azt mutatja, hogy minden egyes hiányzás ronthatja a gyermek vizsgaeredményeit, aminek hosszú, az egész életére szóló hatásai lehetnek. Ezért szigorítottunk a szabályokon, ezért adtuk vissza a tanároknak az osztályok feletti felügyelet jogát, és támogatjuk az iskolákat és a hatóságokat is abban, hogy használják a számukra biztosított jogokat az igazolatlan hiányzás elleni küzdelemben” – nyilatkozta a tárca szóvivője, és szavai alapján nem úgy tűnik, mintha a közeljövőben komolyabb változásokra lehetne számítani.

(csalad.hu)