2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

6 érv amellett, hogy jó fiatalon házasságot kötni

Mint minden más témában, úgy a házasságkötéssel kapcsolatban is megosztóak a vélemények pláne, ha azt halljuk, hogy egy pár húszas évei elején szeretne örök hűséget esküdni egymásnak.

Friss tapasztalatból mondhatom, hogy az emberek többsége nem érti, hogy miért adja a fejét valaki ilyen fiatalon arra, hogy házasodjon. Miután elterjedt a hír, hogy pár hónap múlva összekötjük az életünket, - 21 voltam, a következő reakciókat kaptuk meg akár a szülőktől, akár a rokonoktól: „Nem vagytok ti még túl fiatalok ehhez az egészhez?”, „Mégis hová ez a nagy sietség?” , „Miből fogtok élni, hisz még tanultok.”, vagy ha tovább megyünk: „Ilyen fiatalon fogalmuk sem lehet a házasság fogalmáról” és hasonlók.

Természetesen akadt olyan is, aki szívből tudott örülni a hírnek, de ha őszintén végiggondolom, a felsorolt kérdések nem ellenünk irányultak. Akik ugyanis nem ismertek közelről bennünket, azok nem tudhatták, hogy az elhatározásunk mögött őszinte, mély és szívből jövő érzelmek, az egymás iránti nagyon szoros kötődés és a hűség, mint egy tiszta érték hordozásának vágya állt. Ezért szerepelt a meghívónkon az a pár szó, hogy örök ajándékai szeretnénk lenni egymásnak.

Bevallom őszintén, hogy 21 éves emberektől a mai társadalom nem ezt a felfogást várja el. A házasságkötésekre az időben való kitolódás jellemző, hiszen az a megszokott, hogy a nők a húszas éveik végén, a férfiak pedig a harmincas éveik közepén (de akár még később) gondolkodnak el azon, hogy ideje lenne családot alapítani (ugyanis nagyon sok tényező befolyásolja azt, hogy kiben milyen szemlélet alakul ki: média, neveltetés, barátok hatása). Addig pedig iskolába járnak, diplomáznak, építik a karrierjüket, buliznak, mert mit is csinálna mást egy huszonéves és ami nagyon fontos, hogy szabadnak mondhatják magukat.

Ehhez kapcsolódóan mondta nekem egyszer a Párom, hogy számára pont a házasság hozta el a szabadság érzését, ő ugyanis nem megkötözve érzi magát. Szóval láthatjuk, hogy minden fontosabb lett a felelősségteljes elköteleződésnél. Talán mert nagyon sokan félnek. Egyrészt az ismeretlentől, másrészt attól is, hogy belevágjanak-e ebbe az egészbe, hisz valószínűleg úgyis elválnak, ahogy sok-sok ismerősük is annak idején.

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy hogyan dönt. Valóban nem elhanyagolható az anyagi biztonság fontossága, amit megszerezni és megtartani az egyik legnehezebb dolog napjainkban. A jó hír viszont az, hogy fiatalon vagy később, de 2016-ban (januártól novemberig) csaknem 49 ezer pár házasodott össze Magyarországon. A házasságkötések száma tehát valójában gyarapszik.

Írásomban azokat az érveket szeretném 6 pontban felsorolni, amelyek a fiatal felnőttkorban kötött házasság mellett szólnak.

A cikk ITT folytatódik.

 

(kecskemetimami.hu/N.N. Helga)