2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Zimbardo: Hova tűnt az összes valamirevaló férfi?

Miként segíthet a kormány, a családok és a nők a fiatal fiúknak abban, hogy felnőttként sikereket érjenek el? Erre keresi a választ évek óta zajló kutatásában Philip G. Zimbardo. A pszichológus professzor a Családok Budapesti Világtalálkozója alkalmából adott interjút.

 

- Először is örülök, hogy itt lehetek a Családok Budapesti Világtalálkozóján. Meghívtak, hogy beszéljek arról a munkáról, amelyet már évek óta végzek, és ami nem más, mint hogy megértsük: miért lesznek a fiatal fiúk a videójátékok és az online pornó függői. Ezek a fiúk a virtuális valóságban élnek, rosszul teljesítenek az iskolában, elbuknak, ami jelentős probléma a családok számára. Amiről beszélnünk kell, az az, hogy miként segíthet a kormány, a családok és a nők a fiatal fiúknak, hogy sikereket érjenek el. Mert a probléma csak egyre nagyobb lesz.

 

- Hogyan segíthetnek a nők ezeken a fiúkon?

- A nőknek meg kell mutatnia a fiúknak, hogy milyen is férfinak lenni ebben a modern világban. A legtöbb fiú elképzelése még a régi időkből, filmekből származik, amikor a férfi volt a nagydarab, a harcos. Épp ezért új modelleket kell kialakítanunk, ahol a férfiak törődőek, amelyek felkészítik a férfiakat, hogy apák lehessenek az új típusú családokban, és nem a régiekben.

 

- Mit gondol a családbarát országokról, nemzetekről?

- A családbarát országok olyan nemzetek, ahol a kormány minél több lehetséges módon segíti a családokat. Lehetőséget biztosít, hogy a nők szülési szabadságra mehessenek, figyelmet fordít az oktatásra. A lényeg, hogy az ország vezetése arra használja a szervezeteit, forrásait, hogy a családok működését segítse.

Az egyik legnagyobb aggodalmam, hogy rengeteg országban, köztük Magyarországon is nagyon magas a válások aránya, a válás pedig a családok ellensége. Ezért fontos, hogy megértsük, miért is végződik ennyi házasság válással. Tisztában kell lennünk vele, hogy házasságban élni nem mindig csak szórakozás. Magyarországon a válások aránya 50 százalék, Csehországban 60, Amerikában 45, a legtöbb országban magas. Épp ezért kell megértenünk a miértet, és hogy a kormány miként tudja ezt a tendenciát minimalizálni, a válásokat megelőzni.

 

- Sokszor van úgy, hogy a fiatalok nem akarnak házasodni vagy épp gyermeket vállalni.

- Sok fiatal nő gondolkodik akként, hogy először karriert szeretne építeni, majd csak utána gondol a gyermekvállalásra. Aztán mire eljön az idő, mikor készek a családalapításra, addigra már idősebbek, így sokszor csak egy gyermeket vállalnak. A másik gond, hogy rengeteg nő, aki ma már sokkal jobban teljesít, mint bármikor korábban, intellektuálisan, tanulásban, karrierben, nem tud a férfiakra partnerként tekinteni, mert a férfiak sokszor nem mennek egyetemre, nem szereznek diplomát, elbuknak. Egyszóval az igazán nagy kérdés, hogy hol vannak a valamirevaló férfiak? A Lengyelországban megjelent könyvem címe is ez, Hova tűnt az összes valamirevaló férfi? Nem tudjuk.

(csalad.hu)