2019-02-21 00:00:00 Minifesztivál a Fonó Budai Zeneházban

Novák Katalin: belső erőforrásaira támaszkodik Magyarország

Magyarország a külső erőforrások helyett belső erőforrásokra támaszkodik, a kormány a magyar embereket és a családokat szeretné támogatni - hangsúlyozta a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a Családok XI. Világkongresszusán tartott tájékoztatóján. Novák Katalin jelezte, hogy ennek érdekében intézkedéssorozatot vezet be jövőre a kormány.

A kormány számára a család és a gyermekek a legfontosabbak – jelentette ki a család-, ifjúságügyért és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin a Családok XI. Világkongresszusán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: 2010-től számos intézkedés igazolja a kabinet elkötelezettségét.

Mint mondta, a jelenlegi migrációs nyomásban még fontosabb hangsúlyozni, hogy a belső erőforrásra támaszkodva a magyar gyermekek megszületését kell segíteni. Az eddigi intézkedéseket említve a családi típusú adózás bevezetését, a családokat támogató szolgáltatások rendszerének kiépítését hozta fel példaként.

Kijelentette: mindezt tovább erősítve 2018 a családok éve lesz. A költségvetés már az Országgyűlés előtt van, ebben 2000 milliárd forint szerepel a családok támogatására. Hozzátette: a cél az, hogy a GDP 5 százalékát lehessen majd a családokra fordítani.

Ismertette, hogy a szerdai kormányülésen családi akciótervet fogadott el a kabinet, ennek részletei a következők:

 

1. Hitelek elengedése

a, Diákhitel mérséklése: 2018-tól felfüggesztik, illetve elengedik a diákhitel-tartozást a gyermek megfoganásától számított harmadik hónaptól. A 200 ezer diákhitellel rendelkező fiatal közül 116 ezer nő, rájuk vonatkozik ez a kedvezmény, Az első gyermek után felfüggesztik, a második után a felét elengedi, a fennmaradó rész törlesztését felfüggesztik, a harmadik gyermek után pedig teljes mértében elengedik a fennmaradó hitelt.

b, A lakáscélú jelzáloghiteleket elengedik a nagycsaládosok, illetve a majdani nagycsaládosok számára. A 854 ezer jelzáloghiteles családból azokra lesz érvényes a kedvezmény, akik vállalnak 3., 4., vagy még több gyermeket. A gyermekek fogantatásának harmadik hónapjától 1-1 millió forintot ír jóvá a hitelből a kormány. (Fontos, hogy az elengedés a CSOK-os hitelekre nem vonatkozik.)

 

2. Munka és család összehangolása

a, A hallgatói és diplomás gyed a jövőben a gyermek két éves koráig jár.

b, Bölcsődefejlesztési program indul, a cél, hogy minden család képes legyen megoldani a gyermekfelügyeletet. Arra, hogy minden településen, vagy azok közelében legyen bölcsőde 10 milliárd forintot különített el a kormány.

 

3. Köldökzsinór program

a, A külföldön született magyar állampolgárságú gyermekek után is jár majd a 64.125 forint anyasági támogatás.

b, A 2013-ban bevezetett babakötvény és a kamattámogatás szintén kiterjed minden magyar állampolgárságú, külföldön született gyermekre.

 

4, Szervezeti támogatás

Létrejön egy népesedésügyi döntés-előkészítő kabinet, valamint egy, a témával foglalkozó intézet.

 

Kiforgatták a professzor szavait

Azzal összefüggésben, hogy Philip George Zimbardo pszichológus professzor egy vele készített interjú alapján elhatárolódik a családkonferencia szellemiségétől, Novák Katalin azt mondta: személyesen beszélt a rendezvényen élvezetes beszédet előadó Stanford Egyetem nyugalmazott professzorával, aki sajnálatát fejezte ki azért, mert kiforgatták a szavait. Az államtitkár kijelentette: a tudós jól érezte magát az eseményen, ahol egyebek mellett arról beszélt, milyen végzetes következményei lehetnek a családok szétesésének. Megköszönte a konferenciát és a szervezést - mondta az államtitkár.

(csalad.hu)