Ez a hétvége csak a gyermekeké - programajánló

Az év legcsaládibb vasárnapja lesz május 28-án interaktív játékokkal, koncertekkel az Andrássy úton. Több helyszínen lesznek gyerekkoncertek, ingyenesen látogatható a Planetárium és a Budakeszi Vadaspark, és országszerte betekinthetnek a kicsik a tűzoltók munkájába is.

Száznyolc sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők a jubileumi, 20. Budapesti Nagy Sportágválasztón a Merkapt Sportközpontban. A rendezvény célja, hogy közel hozza a gyermekekhez, a családokhoz a sportot, a mozgás örömét. A vendégek olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmes versenyzőkkel is találkozhatnak. Pénteken elsősorban az előre bejelentkezett, oktatási intézményekből érkező óvodai, iskolai csoportokat, szombaton pedig a nagyközönséget, a családokat várják.

Miután kisportoltuk magunkat, jöhetnek a jobbnál jobb gyermeknapi programok. Az év legcsaládibb vasárnapja lesz május 28-án, melynek ingyenes programjain fantasztikus süti sütőversennyel, interaktív játékokkal, hangszersimogatóval és egy izgalmas flash mobbal lehet találkozni az Andrássy úton. A Családi Fesztiválon fellép többek között a Kolompos együttes, Palya Bea, valamint Szirtes Edina „Mókus” és Zenekara, továbbá a Virtuózok sztárjai is.

A Planetáriumot szombaton ingyenesen látogathatják a gyermekek, és megnézhetik a Süni és a csillagok, A Nap családja vagy a Csodálatos univerzum című előadást. A Budakeszi Vadaspark szintén díjmentesen látogatható.

A Városligetben mindkét nap a gyermekekről szól. A Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán fellép Gubás Gabi, az Aranyszamár Színház, Malek Andi és az eSzeMent MeseBand, a ByTheWay zenekar, a Budapesti Operettszínház és a Magyar Állami Opera művészei, a Kaláka együttes, a New Dance World, Sing Along “Clap&Jump”, az Angel Dance Táncstúdió, Ivett bohóc és Nóri zsonglőr, az Állami Artistaképző Intézet diákjai, az Osztováta Együttes, a Kákics Együttes és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport. Lesz kalandpak, lovasteráia-bemutató, a nemzetek utcájában pedig nagykövetségek, kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait.

Nyílt napot tart a Katasztrófavédelem: vasárnap az ország 283 pontján várják a tűzoltók a gyermekeket és szüleiket. Az érdeklődők megtekinthetik a laktanyákat, a tűzoltók járműveit és a különleges felszereléseket. Ingyenesen látogatható lesz a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és vidéki kiállítóhelyei is. Több próbariasztást is tartanak a tűzoltók, így az emeletről lecsúszó tűzoltókkal és szirénázó tűzoltóautókkal egyaránt lehet találkozni.

Színes programokkal várják a családokat a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomásánál. Fellép Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Kovácsovics Fruzsina, az Apacuka zenekar és az Animal Cannibals is. Lesz továbbá terepasztal, vasútmodell bemutató, ökobusz, játszósarok, alkotóház

A Müpa tizenharmadik éve rendezi meg nagyszabású gyermeknapi programsorozatát. Az épület előtti zenés színpadon a Cimbaliband együttes nyitja a programot, majd az intézmény rezidens gyermekzenekara, a Búgócsiga Zenede muzsikál. Lemezbemutató koncertet tart a Czutorborsók, majd a Mintapinty és a gyermekek alkotta ütőzenekar, a Samba á la drums zenél.

A Fesztivál Színház színpadán az ütőhangszerek világába enged betekintést a Bachtól Mennensig című program, délután pedig egy robotlány kalandjai elevenednek meg az Ann-droid című zenés színházi előadáson. A legkisebbeket a Mesés-táncos színpad várja, ahol Benedek Kriszta Kerekítő Tippentője után interaktív bábelőadás, a Mása és a Medve következik, majd a Brub, egy zokni, akinek párja nincs című darabot mutatja be a Szamárfül társulat. A Picuri Muri, majd Szente János táncháza várja az érdeklődőket.

A Müpa parkolója ismét KRESZ-pályává alakul, a nagyobb járművek iránt érdeklődő gyermekek pedig birtokba vehetnek egy használatban lévő nagy buszt is a Budapesti Közlekedési Központ jóvoltából. A Természetvédelmi Világalap (WWF) - Élő Duna programja a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet, a Könyvmolyoló keretében meseírók hoznak létre könyves ligetet a Müpa előtt. Emellett lesz körhinta és királyi várjáték is, valamint rengeteg kreatív és fejlesztő foglalkozás, sportlehetőség is.

Vasárnapig tart a Budapest Folk Fest, amelyen világ- és népzenei koncerteket tartanak, vasárnap, a gyermeknapon pedig játékkerttel és babajátszóval várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban. A Testőrpalotában délelőtt elsősorban az óvodás korúaknak készülnek közös énekléssel, mondókázással, majd zenés meséket és verseket hallhat a közönség. Lesz kézműves játszóház és ügyességi játékok, a Neoreneszánsz kertben a gólyalábasok szórakoztatják a nézőket. Majoros Ági bábszínháza a Százszorszép Bóbiska című mesét adja elő, valamint fellép a Sarjú Banda és a Bocskai Néptáncegyüttes is.

Kétnapos gyermeknapi rendezvény várja a családokat a Vasúttörténeti Parkban, ahol a nevetésé és a vidámságé lesz a főszerep. Szombaton rendezik a Közlekedésbiztonsági Napot, ezen kívül fellép a Kolompos Együttes és az Apacuka zenekar, a Fabula Bábszínház pedig Vitéz László című előadásával készül. Vasárnap a Kalákát és a Ghymes gyerekkoncertjét lehet meghallgatni, a programot pedig a Fabula Bábszínház Mazsola és Tádéja színesíti.

A Millenárison rendezik a PlayKID és a Minimax gyermeknapi programját. Szombaton sokak kedvence, a Kaláka együttes is koncertet ad, és megnézhető a Hamupipőke című bábelőadás, míg vasárnap az Alma Együttes és Kovácsovics Fruzsina is zenél.

A Ferencvárosi Művelődési Központ kertje szombaton várja a gyermekeket. Az Aranyszamár Bábszínház előadásában Az állatok nyelvén tudó juhász című mese nézhető meg, majd interaktív verkoncert következik Korhecz Imolával és a Cimbora Együttessel. Lesz mesefoglalkozás, végül a napot a Rutkai Bori Banda koncertje zárja.

A Klebelsberg Kultúrkúriában szombaton a Makám zenekar gyermekkoncertje és Szerencsés János című bábelőadással várják a családokat. Ezen kívül lesz interaktív mesejátszóház, ügyességi és logikai játéktár is.

A Csili Művelődési Központban vasárnap a Kolompos Együttes koncertje, családi táncház és kutyaiskola-bemutató várja az érdeklődőket. A kicsik játszóparkot is birtokukba vehetnek.

A Csokonai gyermeknapot a Budai II László Stadionban rendezik Rákospalotán. Fellép a Marcipán Trió és Bíró Eszter az Állati zenés ABC-vel, valamint lesznek színpadi előadások is.

A MOM Sportban Misi bohóc műsorával, pónilólovaglással, kézműves sarokkal, arcfestéssel és ugrálóvárral várják a gyermekeket vasárnap.

Az Erzsébetligeti Színházban a Málna zenekar, Szandi és az Apacuka ad koncertet, valamint fellép Tomi bohóc is.

Szombaton tartják a Nyári Pagonyfesztet a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében. A Katáng zenekar koncertje után a Vigyél haza! Alapítvány játékos-kutyás bemutatót rendez Pásztohy Panka: Gyógyítsd meg a kiskutyám! című könyvéhez kapcsolódóan. Lesz bábos-játékos meseolvasás Jeli Viktória-Horváth Ildi: Dönci és barátai című könyvéből, majd bemutatkozik a legújabb Boribon-kötet, és nem maradhat el a Rumini-kvíz sem.

(csalad.hu)