2019-06-22 00:00:00 Két nap a tudatosabb vásárlásért

Színház az egész világ - programajánló

A hétvégén rendezik meg a Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben. Az egyedülálló kulturális fesztiválon több mint 120 hazai múzeum mutatja meg, milyen sokszínű az a tudás, tárgyi anyag, amelyet őriz.

Sátrakkal és programokkal lesz tele a Múzeumkert, de a kincsekből készült Műtársétány is végigjárható az impozáns épületben. A Tudássétányon a művészetek, az irodalom és a természet jegyében bárki tesztelheti tudását. Idén a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezik a Majális középpontjába. Lesznek gyermekprogramok, koncertek és előadások is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum játékos családi napot tart az Arany János-kiállítás köré szervezve. Irodalmi kalandtúrára hívják a látogatókat: a 200 éve született híres költő versei kelnek életre a múzeum kertjében. Lesz versfaragó műhely, térben és időben is közlekedő omnibusz, gyermektáncház és vetélkedő. Kiderül, melyek voltak Arany János kedvenc ételei. Fellép Szalóki Ági, a Kolompos Együttes, Sebő Ferenc és zenekara, továbbá Mácsai Pál vezetésével az Örkény Színház színészei.

A Nemzeti Színházban folytatódnak a Tavaszi Kölyöknapok. Vasárnap a Kaszás Attila teremben Fabók Mancsi Bábszínházától A háromágú tölgyfa tündére című mesejátékot lehet megtekinteni, majd déltől Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar ad koncertet. Emellett kézműves mesterek és foglalkozások várják az érdeklődőket, akik megépíthetik a Nemzeti Színház makettjét, és a Csodaceruza színező csapatával is megismerkedhetnek. A programok ingyenesek.

Gyermekfesztivált tartanak a Magyar Színházban a hétvégén. A rendezvény a színház legnépszerűbb gyermekelőadásai, a Rumini és a Harisnyás Pippi köré szerveződik, emellett egész nap tartó állandó programokkal és különleges produkciókkal is találkozhatnak a gyermekek. Át is változhatnak Pippivé és Rumini kalózává, aztán lefotózhatják magukat az erre a célra berendezett szelfi-sarokban. Földi Andrea jelmeztervező segítségével kreatívkodhatnak a kézműves műhelyben, az olvasósarokban kedvenc meséiket hallgathatják meg.

Gyermeknapot tartanak a Jurányi Inkubátorházban szombaton. A Veronaki Trió a Kuruttyoló békakirály című koncertjével lép fel, amely mesés utazásra invitálja a gyermekeket. Bemutatják Tóth Krisztina Felhőmesék című könyvet, amely során drámapedagógiai foglalkozáson lehet részt venni a szerzővel. Lesz továbbá kézműves foglalkozás, gyermeksarok és játszószoba is.

A Veronaki zenekar vasárnap is fellép, a MOM Kulturális Központban dupla koncerten  mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt Kiugrott a Gombóc címmel. A sokak által ismert Gőgös Gúnár Gedeon című kötetet Varga Katalin, Tarján Veronika nagymamája írta, így az énekesnő számára a könyv családi kincs. A koncert után kézműves foglalkozást tartanak.

Varga Ági Tá-ti-ka című előadása szombaton látható a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. A két bábfigura története zenei élményt és a hangszerekkel való ismerkedést is jelent.

Vasárnap az Eszter-lánc mesezenekar Holnemvolt című koncertjén vehetnek részt a családok a Magvető Caféban. Az interaktív koncert Mese-erdő közepébe repíti a hallgatóságot, gyermekdalok, népdalok, kortárs költők megzenésített versei kísérik az utat. Az előadás végén közelebbről is megismerkedhetnek a kicsik a hangszerekkel.

A Müpa szokás szerint gazdag kínálattal várja a családokat. Szombaton a Ládafia-meséket lehet megnézni. A bábokkal és élő személyekkel előadott, meséken alapuló játékot a Keleti István Művészeti Iskola és a Kolibri stúdió hallgatói előadásában láthatják a családok. Lesz Zenebona a membranofon hangszerekkel a középpontban, majd MUS-E kreatív művészeti foglalkozáson is részt lehet venni. Vasárnap újra kinyit a Cifra Palota, ezúttal a szatmári tájegységet bemutatva. A programot zenei és kreatív foglalkozások, készségfejlesztő programok és játékok egészítik ki.

Aki színházba vágyik, az sem fog unatkozni. A Budapest Bábszínházban Marék Veronika hőseit, Boribont és Annipannit, a mackót és a kislányt lehet megnézni vasárnap. Az Erzsébetligeti Színházban A nyúl és a róka című élőzenés interaktív mesejátékot lehet megtekinteni. A darabot Joel Handler Harris Rémusz bácsi meséinek alapján Tóth Réka Ágnes írta.

(csalad.hu)