2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Így neveljünk sikeres gyermeket!

Bár a gyermeknevelésre nincs biztos recept, de van néhány olyan pszichológiai kutatás, amely szerint bizonyos tényezőkre mindenképp érdemes figyelni.

1. Légy inkább hiteles, mint tekintélyelvű vagy engedékeny!

Diana Baumrinde, a University of California, Berkeley pszichológusának elmélete szerint alapvetően háromféle szülő van: mérvadó, tekintélyelvű és engedékeny. Az engedékeny szülő megpróbálja nem büntetni a gyereket, és elfogadni olyannak, amilyen, a tekintélyelvű előre meghatározott magatartási normák szerint próbálja irányítani őt, míg a mérvadó racionálisan próbálja irányítani őt. Az elmélet szerint ez utóbbi az ideális, amelyben a gyerek a tekintély iránti tiszteletben nő fel, de nem érzi magát megfojtva.

2. Végezzenek a gyerekek házimunkát!

Ha felmentjük a gyerekünket a házimunka elvégzése alól, akkor attól is felmentjük, hogy megtanulja mi a munka, hogy időben rájöjjön, hogy ez az életünk része, és mindannyiunknak részt kell vennünk a teljesítésében. Julie Lythcott-Haims, a Stanford University egykori dékánja, a How to Raise an Adult című gyerekneveléssel foglalkozó könyv szerzője szerint a házimunkában – például kidobja a szemetet, elpakolja a saját ruháit – részt vevő gyerekek olyan felnőttek lesznek, akik jól együttműködnek a társaikkal, empatikusabbak, és képesek önállóan feladatokat végezni. A kijelentéseit egyébként a Harvard University egy longitudinális kutatására alapozza.

(hirado.hu)