2018-12-19 19:00:00 Új népzenei album bemutató koncertje a Hagyományok Házában

10 gyönyörű kastély a főváros környékén

Az országban nagyon sok varázslatos kastély található, ahol megáll az idő, ami szépségével, rejtett kincseivel magával ragadja a látogatókat, történetével egy letűnt korról mesél. Családi kirándulás, romantikus séta vagy fotózás helyszínének is ideálisak. Bemutatunk néhány felfedezni való helyet.

Ráday kastély - Pécel

Tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített kastély 250 évvel ezelőtt. A napjainkban látható épület elődjét, amely egy kisebb méretű kúria volt, a régi református középnemes családból származó Ráday Pál építtette, aki II. Rákóczi Ferenc diplomatája, titkos kancellárja, majd a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja volt. Fia, Gedeon - aki már nem vállalt szerepet a politikai életben - barokk kastéllyá bővíttette és kulturális központtá tette a péceli családi rezidenciát. Az épület nemcsak a 18. századi nemesi rezidenciák egyedi gyöngyszeme, hanem - gazdag irodalomtörténeti vonatkozásai miatt - szellemi kulturális örökségünknek is különleges emlékhelye. A "Ráday-kastély - irodalmi kastély" program 2010 folyamán fokozatosan bővülő kiállításokkal, és rendezvényekkel teljesedik ki, megtestesítve azt a művelődéstörténeti szellemi hátteret, melyet a kastély képvisel a magyar kulturális örökség területein.

A kastély ma a Kincstár tulajdona, és folyik az épület és a történeti kert helyreállítása. Többféle kulturális esemény zajlik a falai közt: megszépült Magyar Istállóban élvezetes fotó-, plasztika- és festménykiállítások váltják egymást. "A könyvtártól a konyháig - képek a Ráday család mindennapjaiból" című állandó kiállításon megcsodálhatóak a díszterem, a nagykönyvtár, a hölgyszalon és a barokk konyha helyiségei. Több terem freskó díszítése igazi kuriózumnak számít hazánkban. A kultúra fellegvára divatfotózási helyszínként is fantasztikus háttér.

Látogatható: április 1-október 31

Nyitva: Péntek-Vasárnap: 10.00-18.00

Belépődíj: Felnőtt: 600 Ft/fő Diák, nyugdíjas: 400 Ft/fő Családi jegy (min. 2 felnőtt + 1 gyerek): 1.400 Ft/db Csoportos kedvezmény: 500 Ft Kedvezményes csoportos: 300 Ft

2119 Pécel, Kálvin tér 1.

Savoyai-kastély - Ráckeve

A legelső világi barokk kastély Magyarországon. Savoyai Jenő herceg építtette a bécsi Belvedere építészének, J.L. Hildebrand tervei alapján. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre. A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt.

A kastély a XIX. században elvesztette funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. Az 1970-es években megkezdett helyreállítás korabeli tervrajzok híján analógiákra és a megmaradt elemekre támaszkodott.

Jelenleg 30 szobás kastélyszállóként funkciónál a festői ráckevei Duna-parton. Nyaranta vízi élet szerelmeseit vonzza a környék, míg az ősfás park szabadtéri esküvők klasszikus helyszíne. A reprezentatív belső térben konferenciákat, rendezvényeket tartanak. A kastély zárt udvara egész évben kedvelt helyszíne különböző fogadásoknak.

Ráckeve, Kossuth Lajos u. 95.

Dabasi Halász-kastély - Kápolnásnyék

A Halász család 19. század eleji klasszicista kúriáját az 1910-es években építtette át L-alaprajzú, manzárdtetővel borított, neobarokk épületté Halász Gedeon. A szocializmus idején a kastélyban TSZ működött, majd az utóbbi évtizedekben állaga leromlott. 2014-2016 között a Dabasi Halász-kastély állami és európai uniós forrásból teljesen megújult, a projektgazda a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány. A fejlesztések révén a kastélyépület és parkja modern látogatóközponttá alakult, olyan exkluzív kulturális közösségi és rendezvénytér, amelynek kiállítóterében egyedülálló képzőművészeti tárlatok, a Velencei-tó és környéke életét és történelmét, illetve művészeti alkotásokat bemutató kiállítások nyílnak meg. Az Alapítvány helyi civil szervezetek közreműködésével a kiállításokhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai szolgáltatást is nyújt. A Halász család 200 éves, neobarokk kúriája és kertje ma eredeti pompájában kulturális és rendezvénytér a Velencei-tónál.

Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány

2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.

Károlyi-kastély - Fót

Hazánk legszebb klasszicista kastélya, mai küllemét gróf Károlyi István megrendelésére Ybl Miklós alakította át. A Károlyi család 1808-1945-ig élt a kastélyban. 1957-től az állami gondozottak intézményeként működik a Fóti Gyermekváros. Az emigrációból hazatért gróf Károlyi László létrehozta a Fóti Károlyiak Alapítványt, amely a család kulturális örökségét gyűjti és őrzi a jövő nemzedékei számára. E tevékenység eredménye a berendezett galéria, amely előzetes egyeztetés alapján látogatható. A kastélyban egy étterem is működik, rendezvények esetén a földszintet meg szokták nyitni (pl. esküvők alkalmával).

2153 Fót, Vörösmarty tér 2.

Kiscelli-kastély

Óbuda egyik dombos és kevésbé frekventált részén fekszik az épületegyüttes. Az eredetileg barokk stílusban épült templomot és kolostort csak a 20. század elején formálták át kastéllyá. Különlegessé teszi még a környezetében elterülő 15 hektáros kiscelli erdő. Fő sétányát szegélyezi a felújított barokk kálvária stáció és az erdőben megbúvó Doberdó úti Szent Vér kápolna.

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozó kastélymúzeum állandó kiállításain a főváros 18-20. századi lakóinak életébe pillanthatnak be a látogatók a patinás bútorok, cégérek, nyomdagépek, tervrajzok és az egykori míves használati tárgyak segítségével. A Fővárosi Képtár gondozásában pedig a 19-20. század és a kortárs magyar képzőművészet jeles alkotásait tekinthetik meg a múzeumban.

Nyitva: április 1. - október 31.: kedd-vasárnap 10.00-18.00, november 1. - március 31.: kedd-vasárnap 10.00-16.00.

1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Folytatás a www.budapest.imami.hu oldalon.

(fotó: polio/cc)