2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

Felejtse el a PIN kódot, mutatunk egy sokkal jobb megoldást

A MasterCard lebegtette meg a nemzetközi sajtó előtt a legújabb bankkártyáját, melynek tesztjeit már meg is kezdték világszerte. Az okos kis plasztiklapka lényege, hogy beépített biometrikus azonosítóval rendelkezik, így elég, ha a megfelelő helyre biggyesztjük az ujjunkat, és már azonosítottuk is magunkat.

Képzeljük el, ahogy állunk a kasszánál, karunkon lóg a táska, egyik kezünkkel takarjuk a másikat, miközben az a pin kódot igyekszik serényen pötyögni a terminál gombjain. Rosszabb napokon ilyenkor szokott a szatyor tartalma önálló életre térni, és már gurulnak is szerteszét a frissen válogatott almák. Nem állítjuk, hogy a MasterCard mérnökeit a fenti élethelyzet sugallta volna a megoldás keresésére, az viszont biztos, hogy az ötlet, amivel előrukkoltak, sokunk mindennapjait könnyítheti meg.

Az új bankkártya ugyanis már nem kéri a megszokott négy karaktert, helyette megelégszik az ujjlenyomatunkkal is. A biometrikus azonosítás nem csak a kártyával való fizetést könnyíti meg, de jelentős előrelépést jelent a biztonságos használat felé is. Ugyanis míg a pin kód birtokában bárki hozzáférhetett banki egyenlegünkhöz, addig az ujjlenyomat alapú megoldásnál csakis a saját ujjunk esetében lesz lehetőség a kártya használatára.

Az új típusú fizetőeszközt már több országban is tesztelik, így ha kiállja a hétköznapok próbáját, nemsokára megjelenhet a nyilvános kínálatban is. Külön jó hír, hogy a kártya nem igényel új terminálokat sem, hisz az azonosítást a beépített chip segítségével végzi.

(csalad.hu - fotó: MasterCard)