2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

Egyre bátrabban nyúlunk a személyi kölcsönökhöz

Az átlagos hitelösszeg folyamatosan növekszik, a két évvel ezelőtti 800 ezer forinthoz képest ma 1,3 millió forintot vesznek fel az igénylők – derül ki egy felmérésből. A statisztikák szerint a háztartások összesített személyihitel-állománya nagyjából 385 milliárd forintot tesz ki - számol be a felmérés eredményéről a Magyar Idők.

Az ügyfelek többsége lakással összefüggő hitelcélokra vesz fel személyi kölcsönt, az átlagos hitelösszeg folyamatosan növekszik – áll a CIB Bank tegnap megjelent felmérésében. Míg két évvel ezelőtt 800 ezer forint volt az átlagos összeg, ma már átlag 1,3 millió forintot vesznek fel az ügyfelek. A személyikölcsön-igénylések esetében az átlagos hitelösszeg növekedése mellett az is jellemző, hogy az ügyfelek mintegy negyede a maximálisan rendelkezésre álló futamidőt választja, ez a legtöbb banknál hét év.

A kutatás szerint a lakásfelújítás mint hitelcél a lakásvásárlás után a legelfogadottabb Magyarországon: a megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy felelősségteljes döntés lakás vásárlásához hitelt felvenni, és 58 százalék gondolja ugyanezt a felújítás esetében is. A felújítás lehet bővítés – például egy új szoba kialakítása –, de akár olyan energetikai korszerűsítés is, amely hosszú távon a rezsi csökkenését eredményezheti.

A felmérés szerint jelentős érdeklődésre lehet számítani a következő hónapokban, a tavaszi időszakban a legnagyobb a személyikölcsön-igénylések száma, hiszen a legtöbben ilyenkor kezdenek lakásfelújításba. Az ilyen munkálatok átlagos költségvetése 670 ezer forint körül alakul. A megkérdezettek 25 százaléka hitelt is igénybe vesz. A hitelt felvevők többet fordítanak a felújításra: átlagosan 685 ezer forintot igényelnek a banktól, a saját erő pedig átlagosan 30 százalék, ami azt jelenti, hogy közel egymillió forintot költenek ingatlanuk felújítására.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a háztartások személyihitel-állománya növekszik. A legfrissebb, februári adatok szerint az összesített állomány már megközelíti a 385 milliárd forintot. Tavaly februárban még csak valamivel több mint 328 milliárd forint szerepelt a jegybanki statisztikában. A CIB várakozása szerint 2017-ben a tavalyi, több mint 200 milliárd forintnyi új kihelyezést is túlszárnyalhatja a magyarországi piac, amit támogat a kedvező makrogazdasági környezet, a háztartások növekvő fogyasztási kedve, az emelkedő bérszínvonal és a változatlanul alacsony kamatkörnyezet is.