2018-11-21 10:00:00 Kolompos Együttes: Én elmentem a vásárba

Ismét ingyenes ismeretterjesztő filmklub az Akadémián

Április 12-én indul és május végéig tart a Magyar Tudományos Akadémia tudományos-ismeretterjesztő filmklubja az MTA székházában. A sorozat nyolc héten át tart, a vetítéseket, amelyek szerdánként lesznek, szakértők bevonásával tartott beszélgetések kísérik.

"Idén immár harmadszor rendezzük meg filmklubunkat. Az Akadémia is szeretne nyitni a nagyközönség felé, a középiskolásoktól a nyugdíjasokig minden érdeklődőt várunk a vetítésekre" - mondta Rédey Soma, az MTA kommunikációs főosztályvezető-helyettese az M1 műsorában.

Mint kifejtette, a programban alapvetően dokumentumfilmek szerepelnek, de a nyitófilm április 12-én Tasnádi István MEMO című, tavaly bemutatott játékfilmje lesz, amelynek középpontjában egy ritka mentális jelenség, a hipermnézia áll. A repertoáron nagyrészt hazai készítésű filmek szerepelnek, de május 10-én levetítik a National Geography Mars-sorozatának egyik epizódját, a részben 2033-ban játszódó Mars - Utak a Vörös bolygóra című filmet, amelynek elkészítésében magyar szakértők is részt vettek. Egyiküket, Sík András geográfust meg is hívták az eseményre.

A széria történelmi témájú filmjei közé tartozik az április 19-én látható 133 nap - a Tanácsköztársaság története című film, Borsodi István rendezése (itt Katona Csaba történész lesz a vendég), valamint egy héttel később Baltavári Tamás Szigetvár 1566 című animációs alkotása, amely után Hóvári János volt ankarai nagykövettel is lehet beszélgetni. A biológia témakörében május 3-án vetítik Szendőfi Balázs Budapest halai című természetfilmjét.

A filmklubban a Magyar Média Mecenatúra program által finanszírozott több film is látható lesz, a vetítések ingyenesek, de előzetesen regisztrálni kell az MTA honlapján.

(mti)