2019-03-25 19:00:00 Koncert a Zeneakadémián

Nők kékben - utoljára Kecskeméten látható a tárlat

Kecskemétre érkezett a Nők kékben című fotókiállítás, amelyet az Autisták Országos Szövetsége indította útjára 2015. április 2-án, az Autizmus Világnapján.  A szemléletformáló program célja, hogy erősítse az autizmussal érintett, nehezebb körülmények között élő családok, nők helyzetét, elősegítse társadalmi elfogadottságukat, felhívja a figyelmet mindazokra az értékekre és erősségekre, amelyekkel ezek a nők és családok hozzájárulnak a társadalmi sokszínűséghez.

Az először a budapesti Madách téren bemutatott vándorkiállítás huszonnyolc képén Komka Péter, az MTI/MTVA fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke a vándorkiállítás fővárosi megnyitóján elmondta: a kutatások szerint 1 százaléknál nagyobb előfordulási gyakoriságot mutat az autizmus, amely Magyarországon mintegy 100 ezer gyermeket és felnőttet, illetve családjaikat érinti.

Akkor kiemelte: az autizmus olyan állapot, amelyben pont azok a képességek sérültek, amelyek a társadalmi beilleszkedéshez, kapcsolatteremtéshez elengedhetetlenek. A társadalom odafigyelése, értő segítése és a valós ismeretek ezért nagyon lényegesek ahhoz, hogy az autisták képesek legyenek beilleszkedni a közösségbe.

A Magyar Sajtófotó pályázaton is díjazott Komka Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fotókkal szoros egységet alkotó képaláírásokat a fotókon szereplők saját magukról írt bemutatkozóiból állították össze a kiállítás szervezői.

A Nők kékben című fotókiállítás a kecskeméti Malom üzletközpontban látható. Eddig Budapesten, Szegeden, Székesfehérváron, Salgótarjánban, Nagykanizsán és Székelyudvarhelyen tekinthették  meg az érdeklődők. Kecskemét a vándorkiállítás utolsó állomása.

(mti)