2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

Egy százalékos kisokos

Az adózási időszakban a civil szervezetek és az egyházak egyaránt keresik az adózók kegyeit, hiszen a személyi jövedelemadóból felajánlandó egy százalékokból sok kicsi sokra megy.

Ki ajánlhatja fel személyi jövedelemadója egy százalékát?

Az a magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, valamint jövedelemadóját határidőre maradéktalanul befizeti az adóhatóságnak, illetve az is, akinek részletfizetési vagy fizetési halasztási engedélye van a NAV-tól.

Meddig és hogyan lehet beküldeni a rendelkező nyilatkozatokat?

A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi törvény alapján a magánszemély számára az alábbi lehetőségek adottak:

A. Munkáltatói adómegállapításhoz kapcsolva 2017. május 10-ig a bevallás részeként a 1053. és 1053E számú bevallás Egysza lapjának kitöltésével, lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban elhelyezve, a munkáltatónak átadva.

B. A különálló rendelkezési nyilatkozatát önállóan 2017. május 22-ig egy lezárt, adóazonosító jelével ellátott borítékban, postán vagy személyesen, illetve elektronikus úton is eljuttathatja az adóhatósághoz. A nyilatkozatnak a borítékkal azonos méretű lapon kell lennie, de nem szükséges a formanyomtatvány.

Ha május 22. után küldi be a rendelkező nyilatkozatot, az nem lesz érvényes!

Mit kell tartalmaznia az adózó nyilatkozatának?

A magánszemély nyilatkozatban rendelkezhet befizetett adójának egy százalékáról valamely – a törvényben meghatározott – szervezet javára. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja (bár ez nem kötelező) a szervezet nevét is. Csak egy civil szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni, és a befizetett adó egy százalékáról csak teljes egészében lehet rendelkezni.

Az egyházakkal és a kiemelt költségvetési irányzattal kapcsolatosan külön, a befizetett adó további egy százalékának tekintetében lehet nyilatkozni. Az adófizető azonban összesen két külön nyilatkozatot tehet, egy civil szervezet (vagy a törvényben nevesített további szervezetek) és egy egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára (1+1%).

A NAV-nak megküldött nyilatkozat tartalma adótitoknak minősül, amelyet a NAV öt évig tárol.

Nem tudja kinek ajánlja fel? Keresgéljen az adatbázisban!

Ha még nem tudja, kit támogasson idén adója egy százalékával, akkor kutasson az Adó1százalék.com szervezet-keresőjének segítségével, amellyel tevékenységtípus és település szerint is böngészhet.

(csalad.hu)