2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

CSOK-kérdések: ha válnak a szülők, nem úszik el a támogatás

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Azonban mint minden jogszabály, ez is kíván némi értelmezést. Olvasóink leggyakoribb vagy legtöbbeket érintő kérdéseire válaszolunk ebben a sorozatban a szakértők segítségével.

A sorozat következő kérdése, hogy mit történik, ha a CSOK-ot elnyerő családban megromlik a házastársi viszony, és ez váláshoz vezet. Mire kell figyelni a tulajdonviszonyokban, a gyermekekkel kapcsolatban, és okozhatja-e ez azt, hogy a támogatást vissza kell fizetni?

A válasz:

Az olvasói kérdésre adott szakértői válasz szerint, ha egy jogerős válás során, akár vagyonmegosztási szerződéssel az egyik fél megszerzi a CSOK-támogatással megvásárolt ingatlan teljes tulajdonjogát, és valamennyi gyermek elhelyezése ott történik meg, akkor nem kell visszafizetni a támogatást.

A szülők esetleges válása esetén a gyermek lakcímkártyáján szereplő lakóhely határozza meg a CSOK-kal összefüggő további intézkedéseket, így az elvált és az ingatlan tulajdonjogát a másik félre átruházó házastárs visszafizetési kötelezettségét is. Azaz amennyiben bizonyíthatóan – a gyermek lakcímkártyája alapján is – a gyermek lakóhelyeként az a lakcím szerepel, amely a CSOK segítségével megvásárolt vagy felépített lakás teljes tulajdonjogát megszerző, abban maradó fél lakóhelye, a tulajdoni részét elidegenítő másik házastársat visszafizetési kötelezettség nem terheli. És itt jogilag nem kell figyelembe venni, hogy milyen döntés vagy megállapodás született a szülői felügyeleti joggal kapcsolatban.

Van azonban néhány kötelezettség ilyen esetben. Egyrészt a házasság felbontásának tényét a válás jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül be kell jelenteni a kormányhivatalnál. Másrészt a CSOK-ot folyósító hitelintézetnél kezdeményezni kell a támogatási szerződés módosítását, a fent már jelzett tulajdonjogi módosítás (elidegenítés) miatt.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy a válás nem változtat azon az előíráson, hogy az új lakás vásárlása vagy építése miatt felvett CSOK esetén a támogatott személynek és az összes, a támogatásban érintett gyermeknek 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell lakniuk.

(csalad.hu)