2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Tényleg megszakadhat a szív

Halálesetek sora kísérte a tavalyi évet, megannyi népszerű hírességtől búcsúztunk. Mind közül a legmegdöbbentőbb egy családi tragédia volt: Carrie Fisher halálhírének hallatán még fel sem ocsúdtak rajongók százezrei, amikor másnap édesanyja, Debbie Reynolds elhunytával lett tele a sajtó. És elindult a találgatás: vajon tényleg megszakadt a szíve gyermeke elvesztésétől? A kardiológusok válasza: valószínűleg igen – közölte az InfoRádió.

Karácsony körül szinte felfoghatatlan gyorsasággal záporoztak a gyászhírek, George Michael vagy éppen Carrie Fisher váratlan halálával. Majd az újabb döbbenet: a színésznő halálának másnapján édesanyja, a 84 éves Debbie Reynolds is elment és egyáltalán nem kizárható, hogy a lánya váratlan halála okozta érzelmi sokk válthatta ki a tragédiát.

„Bánatában megszakadt a szíve”. Igaz lehet-e ez a teória, és létezik-e valóban a „Broken Heart syndroma”?

Úgy tűnik, a drámai jelenség nagyon is létezik, sőt, orvosilag is igazolható tünet.

Vannak, akik a „megszakadt szív szindróma” kifejezést használják erre, a hivatalos megnevezés a stressz okozta kardiomiopátia, vagy takotsubo kardiomiopátia.

A British Heart Foundation meghatározása szerint ez egy „ideiglenes állapot, amikor a szívizom elgyengül, a bal szívkamra megváltoztatja az alakját. Mindez sokk hatására következhet be: a takotsubo-szindrómával diagnosztizáltak több mint háromnegyede szenvedett el erős érzelmi vagy fizikai sokkot, mielőtt rosszul lett.

"A stresszt kiválthatja a gyász, de sok minden más is. Valószínűleg a hirtelen felszabaduló hormonok – főleg az adrenalin – okozzák az izombénulást” – magyarázza Benczúr Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának tagja, aki szerint ez más, mint egy átlagos szívroham, ahol az artériák eltömődése a vérellátást blokkolja. Itt valóban megszakad a szív, azaz a kamra fala. Innen is ered a takotsubo megnevezés, ami egy hagyományos japán halászedény, amelynek egyik felén rés van.

,,Még 1990-ben írta le Japánban Sato és munkacsoportja az úgynevezett Takotsubo cardiomyopathiát, amely egy átmeneti, de súlyos klinikai állapottal járó tünetcsoport. A tünetek, köztük a hirtelen, erős mellkasi fájdalom és az EKG-eltérések mellsőfali infarktus képét utánozzák. A részletes vizsgálatok azonban nem szoktak koszorúér-elzáródást igazolni. Jellemző viszont a szívultrahang-vizsgálat lelete. Innen kapta a syndroma a nevét is, »takotsubo«, melynek alakjára nagyon emlékeztet a kitáguló szívcsúcs ultrahangos képe” – mutat rá a szakember.

És hogy mi váltja ki ezt az állapotot? Többnyire hirtelen érzelmi megrázkódtatás, mély bánat, de ritkábban váratlan nagy öröm is ide vezethet. Ilyen hatást válthat ki a szervezetünkből egy „egyszerű szakítás” is. Amennyiben úgy érezzük, hogy hatalmas veszteség ért minket amiatt, hogy a másik fél elhagyott, hasonló szimptómák léphetnek fel.

A fizikai tünetek között légszomj, mellkasi fájdalom szerepelhet, de akár szívrohamhoz is vezethet a sok szomorkodás.

További részletek ITT.

(inforadio.hu)