2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Pest fiatal, Békés öreg

Tavaly csaknem 2,7 millióan kaptak Magyarországon valamilyen nyugdíjat, vagy egyéb ellátást. Legtöbben az öregségi nyugdíjasok vannak, akiknek a nagy része legalább 40 évet dolgozott azért, hogy nyugdíjat kaphasson. De vajon melyik megyében él a legtöbb nyugdíjas? Kiderül a Pénzcentrum összeállításából.

Az idős emberek száma és népességen belüli aránya hazánkban folyamatosan növekszik. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2016 januárjában összesen 2.659.975 embernek folyósított valamilyen ellátást. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyugdíjasok (és az egyéb ellátásban részesülők) a népesség 27 százalékát tették ki.

Legtöbben (az ellátottak háromnegyede) öregségi nyugdíjat kapnak, érdekesség azonban, hogy a KSH friss adatai alapján 8 ezerrel csökkent a számuk 2015-höz képest.

A második leggyakrabban folyósított ellátást a megváltozott munkaképességűek kapták, ezt összesen 376 ezer főnek utalták. De nagymértékben (14 százalékkal) emelkedett a Nők 40 nyugdíjban részesülők száma is, már 139.639-en nő kap ilyen korkedvezményes ellátást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal nyugdíjak és egyéb ellátások című legújabb kiadványából.

Hol él a legtöbb nyugdíjas?

Nagy különbségek vannak hazánkban, ha a nyugdíjasok népességen belüli arányát szeretnénk összehasonlítani a megyék között.

Az országos aránynál (27 százalék) is kevesebb nyugdíjas él Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron, és Fejér megyékben. A legtöbb nyugdíjas Békés és utána Tolna megyében él, ahol a lakosságnak közel a harmada valamilyen formában az ellátottak közé tartozik. A magyarázat egyszerű, hiszen Zala megye után Békés megyében a legnagyobb a 60 év feletti lakosság aránya.

A KSH tanulmányában arra is felhívja a figyelmet, hogy a járások között is nagy különbségek vannak. A fővárosi 6.,7.,8., kerület mellett Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházi járásban 20 százalék alatt volt a nyugdíjban, és egyéb ellátásban részesülők aránya. Míg a Heves megyei Pétervásárai járásban az érintett népesség aránya elérte a 35 százalékot.

Mennyit kell ezért dolgozni?

A jelenleg közel kétmillió öregségi nyugdíjasnak a harmada 40 évnél több megszerzett szolgálati idő után kapja a nyugdíját, de akadnak olyanok is, akik 25 év szolgálati idővel mennek nyugdíjba.

Nem meglepő, hogy a nemek közötti különbségek jelentősek. A férfiak szolgálati ideje nagymértékben meghaladja a nőkét. Az öregségi nyugdíjban részesülő férfiak fele 40 évnél is több szolgálati idő alapján kapja a nyugdíját. A nőknél a legtöbben pedig 35-39 év szolgálati időt szereztek, de a 25 évnél kevesebb szolgálati idővel rendelkezők aránya is jelentős, feltehetően annak köszönhetően, hogy sokan a gyermekvállalás mellett már nem térnek vissza a munkaerőpiacra.

(penzcentrum.hu)