2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

Diéta helyett váltson életmódot

A diéta a lemondásról szól. Pedig hosszú távon nem könnyen mondhat le az ember a kedvenc ételeiről, a kiadós reggelikről, a finom falatokról, mert eljön a pillanat, hogy besokall, és jönnek a nagy lakmározások, amikor be akarja pótolni mindazt, amiből kimaradt.

Az életmódváltással azonban a lemondás nem ennyire erős és kizárólagos. Persze ebben az esetben is komolyan át kell gondolni az étkezéseket. A finomított lisztekből készült ételek helyett például át kell állni a teljes kiőrlésűekre. A reggelizőpelyhek helyett pedig át kell állni a zabpehelyre.

Lehet, hogy lassabb lesz a változás, mintha két hétig naponta egy almát enne, de egyrészt abba könnyen bele lehet betegedni, másrészt utána vissza fognak jönni a leadott kilók. Így viszont szépen, céltudatosan, lépésről lépésre lehet haladni a cél felé, a szervezet sanyargatásának mellőzésével.

Koplalás helyett evés

Étkezéseket semmiképpen ne hagyjon ki a diéta érdekében. A szervezet megfelelő működéséhez szükség van a fontos tápanyagok bevitelére, elsősorban a teljes kiőrlésű gabonákra, a zöldségekre és gyümölcsökre. Ráadásul az energiaszegény diéták hosszú távon csak lelassítják az anyagcserét, azaz takaréklángra állítják az energiafelhasználást, és a fogyás helyett beindul a hízás. A szervezet napi egyszeri-kétszeri étkezés esetén sokkal többet raktároz el a bevitt energiából, mint ötszöri étkezés esetén. Úgyhogy a legideálisabb a napi ötszöri étkezés.

Gyengeség helyett edzés

A különböző diéták idején nem jut elegendő mennyiségű tápanyaghoz a testünk. Így ahelyett, hogy kiélveznénk, hogy kicsattanunk az egészségtől, inkább csak lézengünk, gyengének érezzük magunkat, szinte megmozdulni sincs kedvünk. Az életmódváltásban ilyen probléma soha nem merülhet fel. Jól tudjuk, hogy a táplálkozás 70, a testmozgás 30 százalékban járul hozzá az egészségünkhöz. Így ha az étrendünket megreformáltuk, és a jóféle tápanyagokból már bevisszük a megfelelő mennyiséget, akkor rátérhetünk az edzésre, ami nemcsak azért fontos, hogy fogyjunk, vagy szép alakunk legyen, hanem azért is, hogy az életünket boldogan élhessük.

(life.hu/csalad.hu)