2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

Alacsony áfa – nagy megtakarítás

Fontos, hogy az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több magyar terméket tudjanak vásárolni. Ezt pedig a kormány adópolitikája és az agrárpolitika kiemelten kezeli – mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor szerint ezt támasztja alá, hogy már évek óta január elsején újabb és újabb termékek kerülnek alacsonyabb általános forgalmi adókulcs alá. Idén a friss tej áfája 18-ról 5-re, a baromfihúsé és a tojásé 27-ről 5 százalékra mérséklődött, illetve az éttermi vendéglátás áfája 27-ről 18 százalékra csökkent – tette hozzá.

A kereskedelmi láncoknál ez azonnal érzékelhető az árakban, de a többi területen is megfigyelhető az árak mérséklődése. Várható még áfa-csökkentés más alapvető élelmiszereknél is mint például a kenyér, péksütemény, zöldségfélék, hal.

Az idei áfa-csökkentés 35-40 ezer forint megtakarítást jelent egy családnak. A szakemberek arra is számítanak, hogy növekszik a fogyasztás, és a gazdaság is fehéredik az áfa-csökkentés hatására.

A minisztérium vizsgálja néhány feldolgozott termék általános forgalmi adója csökkentésének lehetősségét is. A kormány és a tárca célja az, hogy az áfa-csökkentés hatása hosszú távon érvényesüljön, és így az árak álljanak be egy méltányos, a vásárlók által megfizethető szintre – emelte ki Fazekas Sándor.

(MTI/csalad.hu)