2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

Aki elengedi a gyeplőt, gyorsan hanyatlani kezd

Civilizációs betegségeink – a magas vérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, az érelmeszesedés, illetve a stressz – gyulladt állapotban, állandó készültségben tartják a szervezetet. Ez a készültség azonban hosszú távon többet árt, mint használ, és az eredményeként sokszor nagy baj történik az agyban.

Ezen a kutatási témán dolgozik a friss ERC Consolidator Grant ösztöndíj nyertese, Dénes Ádám, aki az InfoRádió Szigma – a holnap világa című magazinműsorban beszélt a részletekről.

„Az ember életmódja nagymértékben meghatározza azt, hogy milyen típusú betegségei lesznek. Nyilván van egy genetikai determináció, de az életmód nagy mértékben közreműködik nagyon sok idegrendszeri betegség kialakulásában” – állítja a biológus.

„Ezért számos idegrendszeri betegség, ha nem is gátolható teljesen, részben megelőzhető lenne, ha valaki nagyon odafigyelne a rendszeres testmozgásra és a megfelelő táplálkozásra. A stressz például alapvetően nagyon káros hatást gyakorol a legtöbb esetben az agyra, és összességben hosszútávon ez a fajta túlhajtott állapot is okozhat rengeteg betegséget” – hangsúlyozta az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

„Nagyon valószínűtlen, hogy ha valaki ezekre a körülményekre nem figyel, akkor az orvostudomány majd minden problémájára tud megoldást adni” – figyelmeztetett Dénes Ádám.

„Az időskori elbutulás ellen például szinte az egyetlen dolog, amely valamelyest védeni tud, az a fenntartott szellemi és fizikai aktivitás. Azt látjuk ugyanis, hogy akik nagyon gyorsan elengedik a gyeplőt, bármilyen aktívak is voltak előtte, hihetetlen gyorsan elkezdenek hanyatlani ” – közölte a Neuroimmunológia kutatócsoport vezetője.

„Ezeket a folyamatokat kellene részben kutatási oldalról megérteni, részben pedig az életmód szempontjából a felvilágosítás terén tudatosítani” – mondta Dénes Ádám, aki indoklásként hozzáfűzte: mindenkinek saját felelőssége, hogy lehetőleg jó egészségben és túl sok kockázati faktor nélkül nézzen szembe az idős korral.

„Azt látjuk, hogy minden zavar – legyen az akár az anyagcserével, akár sérüléssel összefüggő –, ami eléri a szöveteket, megváltoztatja ezeket a szöveteket és gyulladásos választ indít el.”

„Az első feladat az lenne, hogy megértsük, mi kezd el először elromlani az agyszövetben még azelőtt, hogy mondjuk egy Alzheimer-kór, egy Parkinson-kór vagy egy epilepszia kialakulna” – emelte ki az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

További részletek ITT.

(inforadio.hu)