2017-09-27 19:00:00 Pesti Képmás-est: A háló csapdájában és védelmében

A mélység titka

Folyamatosan dolgoztatjuk őket, mégsem tudunk róluk szinte semmit. Kivéve, ha begyulladnak, mert az nagyon fáj. Az ízületek sokféle panaszt okozhatnak, eltérő okokból.

Hideg időben, frontok alatt igazolhatóan erősödnek a mozgásszervi panaszok. Éljünk a gyógyvizek jótékony hatásával! 2016-ban a Miskolctapolca Barlangfürdő lett az év fürdője.

A mozgalmas ünnepek után talán jólesik egy kis lazítás valamelyik hazai gyógyfürdőben, igaz, egy hétvégi wellnesstől önmagában nem szabad csodát várni. A meleg víz már önmagában is stressz oldó, lazító hatású, tehát számottevő az élettani hatása, és egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódva gyógyítanak is – nyilatkozta egy korábbi interjúban dr. Bender Tamás, a Budai Irgalmasrendi Kórház professzora. A Magyar Balneológiai Egyesület alelnöke azt is elmondta: ahhoz, hogy bármiféle gyógyhatás érvényesüljön, legalább 15 alkalmas, minimum 20-40 perces kúraszerű kezelésre van szükség. A gyógyvizek hatásmechanizmusával foglalkozó balneológia viszonylag fiatal tudományág, a gyógyvizek gyógyító hatását igazoló klinikai vizsgálatok ugyanis csak az elmúlt évtizedekben kezdődtek.

A víz összetétele meghatározza, hogy milyen betegségek kezelésére ajánlott. A gyógyvizek főleg a mozgásszervi betegségek, krónikus ideggyulladások kezelésében hatásosak - magyarázta a csalad.hu-nak dr. Taller Gabriella, háziorvos, a téma szakértője. A harkányi vízzel az orvosok jó eredményeket értek el nőgyógyászati problémák kezelésében, a szénsavas vizekről pedig - ilyen például a balatonfüredi víz-, közismert, hogy előnyösek a keringési betegségek kezelésében. A kénes-sós vizek igazoltan segítenek a pikkelysömör visszaszorításában. A jódtartalmú víz kifejezetten jó lehet ízületi gyulladás kezelésére, de heveny gyulladás esetén nem ajánlott a meleg víz - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy a 28–30 ˚C-os úszómedence a legjobb, ha mozgásszervi problémával küzdünk.

A gyógyfürdők és balneoterápiás kezelések mind jótékony hatással lehetnek ízületeinkre, de önmagukban természetesen nem helyettesítik a szakemberek felügyelete mellett végzett gyógytornát vagy orvosi kezeléseket. Sok gyógyforrás vizét lehet ivókúrában is fogyasztani, ez elsősorban az idült gyomorhuruttal, gyomorfekéllyel, bélhuruttal küzdők számára hasznos. Az ivókúra légzőszervi panaszokat is gyógyíthat, de a Gellért gyógyfürdőben például lehetőség van az inhalálásra is, amely légúti hurutos betegségek esetén nagyon előnyös.

Tavaly második alkalommal rendezték meg Az Év Fürdője versenyt, amelyben csaknem 200 magyarországi fürdőre, három kategóriában lehetett voksolni. A végeredmény változatos képet mutatott: a győztesek az ország egymástól távoli pontjairól kerültek ki, és jellegükben is mások. 2016-ban Az Év Fürdője a Miskolctapolca Barlangfürdő lett, ami az egyik legkülönlegesebb fürdőhelyszín Magyarországon. A legkedveltebb magyar fürdő nemcsak hazánkban számít egyedinek, de karsztban ilyen magas hőfokú víz Európában sincs máshol. A 30 fokos víz és a barlang klímája is gyógyhatású.

Az Év Feltörekvő Fürdője 2016 címet a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő szerezte meg. A Csongrád megyei fürdőben négyféle gyógyvíz és 21 medence várja a vendégeket. A szavazók szerint különösen családbarát ez a hely.

A Helyiek Kedvenc Fürdője 2016 cím a Baranya megyei Orfű Aquaparké lett.

(csalad.hu)