2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Drága luxus a betegség

Bármelyik családban felütheti a fejét egy váratlan betegség, amely az egyik kenyérkeresőt hónapokra vagy akár évekre ledönti a lábáról. Ez komoly lelki teher az egész családnak, és persze anyagilag is súlyos következményekkel jár. Nem árt már akkor felkészülni ezekre a helyzetekre, amikor jele sincs betegségnek – tanácsolja a Pénzcentrum.

Napjaink leggyakoribb betegségei közé tartoznak Magyarországon a rákbetegség és a keringési zavarok, így sokan megtapasztalhatják a környezetükben, hogy amikor a családban fellép egy váratlan betegség, az nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is óriási teher. A kor előrehaladtával egyre nő bizonyos betegségek váratlan kialakulásának a kockázata, és ilyenkor a felépülés ideje alatt jövedelemkieséssel is számolni kell. A hosszú gyógyulási folyamatban nagy anyagi segítséget jelenthetnek a baleset- és betegségbiztosítások.

Szívbetegség, daganat: bármikor jöhet a baj

A keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok messze a leggyakoribb halálokok az Európai Unióban és hazánkban is. Az Eurostat 2016-os adatai alapján a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében évek óta Magyarországon a legmagasabb a standardizált halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) korszerű kezelésének köszönhetően az ezek által okozott halandóság csökkent a 2010-es évek elején, de még így is kimagasló az ilyen típusú megbetegedések aránya.

Mindkét betegségtípus a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet, nemtől és életkortól függetlenül. Természetesen kimenetelük nem minden esetben halálos, azonban a kezelések és az akár évekig húzódó felépülési időszak miatt hosszú időre kieshet az ember a munkából, és ilyenkor keresetének egy részétől vagy teljes egészétől is elbúcsúzhat.

Az Egészségjelentés 2015 szakértői változata (NEFI, EUROSTAT) szerint Magyarországon a nők életük során összesen 13,4 évet, a férfiak pedig 18,6 évet töltenek betegen. Ez összességében meglepően sok, az ilyen időszakokban nagy segítséget jelenthet a betegségbiztosítás – akár más biztosítási típusok mellé is. A leggyakrabban az 50-es, 60-as korosztály tagjait érintik az említett betegségek, ám napjainkban ijesztő mértékben emelkedik az ilyen esetek száma fiatalabb életkorban, akár 40 év alatt is.

Mi segít, ha kiesik az egyik családtag keresete?

Ha a család egyik kereső tagja súlyosan megbetegszik, akkor a családi kasszára dupla nyomás nehezedik: a gyógyulás érdekében mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában, miközben a jövedelem is csökken.

Ez a két probléma stresszes állapotot okoz, amely nehezíti, akár el is nyújthatja a gyógyulás folyamatát. Érdemes ezért a baj bekövetkezése előtt felkészülni a legrosszabbra, és olyan öngondoskodási formát választani, amely anyagi biztonságot nyújt arra az időszakra, amikor egy váratlan betegség miatt felborul a megszokott életvitel.

Egy betegségbiztosítás megkötése például ilyen megoldás: ennél az önállóan vagy kiegészítőként köthető biztosításnál a biztosító vállalja, hogy betegség esetén bizonyos szolgáltatásokat nyújt a biztosítottnak, például táppénz-kiegészítést.

A betegségbiztosítás óriási segítség lehet, és nem csak magának a kezelésnek a finanszírozása fedezhető így. A biztosítás nyújtotta összeg felhasználható:

  • a kieső jövedelem pótlására;
  • a gyógyulást támogató, a beteg komfortérzetét javító szerek vagy eszközök beszerezésére;
  • egy költségesebb, hazánkban nem elérhető vagy az állam által nem támogatott, a gyógyulásra több esélyt adó technológia, módszer elérésére.

És ha már van egészségbiztosításom?

Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon szükség van-e magánbiztosításra, hiszen egészségkárosodás - baleset vagy betegség - esetén alanyi jogon járnak bizonyos szolgáltatások a társadalombiztosítás keretében. Emiatt a hazai piacon egyelőre még csak egy szűk, azonban egyre inkább növekvő magán-betegségbiztosítási igény jelentkezik. Különösen azok a megoldások népszerűek, amelyek az emelt szintű orvosi vagy kórházi hotelszolgáltatás mellett napi térítést is tartalmaznak. A balesetbiztosítás csak baleset bekövetkezése esetén fizet egy előre meghatározott összeget, ami független az anyagi kártól.

Az összegbiztosítás előnye, hogy a biztosító a szolgáltatási összeget ügyfeleinek fizeti ki, akik arra használhatják fel az összeget, amire és ahol a váratlan betegség okozta megváltozott élethelyzetük alapján legnagyobb szükségük van - mondta Zolnay Judit, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója a Pénzcentrumnak.

A klasszikus egyösszegű kifizetéseken túl, baleseti haláleseti és baleseti rokkantsági járadék kiegészítő biztosításokat, valamint különleges asszisztencia szolgáltatásokat is kínálnak ezekhez a biztosítási megoldásokhoz. Az asszisztenciaszolgáltatások megkönnyítik a magán egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést, az orvosi call center, az ellátásszervezés, a második orvosi vélemény és az egészségtudatos ügyfelek számára szintén hasznos online szolgáltatások (táplálkozási tanácsadás, egészségfelmérés) a nap 24 órájában elérhető segítséget jelentenek.

Akkor kezdd el, amikor egészséges vagy

Még azelőtt érdemes betegségbiztosítást kötni, hogy a fitt éveknek vége szakad, főleg a lakosság azon 14 és 60 év közötti egészséges tagjainak ajánlott elgondolkozni ezen a lehetőségen, akik alkalmazotti státuszban vannak.

Zolnay Judit szerint a betegség miatt kieső jövedelem és az elvárt (jellemzően magán) betegellátás árának összege az ideális biztosítási összeg. A biztosítási díj elsősorban a választott kockázatoktól és kiegészítőktől függ, de kisebb mértékben befolyásolja az életkor és az egészségi állapot is.

A betegségbiztosítások kezdeti díja azonban az életkorral együtt jellemzően növekszik, ezért annak olcsóbb, aki fiatalabb korban köti meg.

(penzcentrum.hu)