2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

A nők nagyobb eséllyel lehetnek depressziósak

A depresszió a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a fogamzóképes korú nőknél - mondta Rihmer Zoltán pszichiáter az M1 aktuális csatornán. A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, 20-25 százalékuknál azonban krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg.

Hozzátette, a depresszió tavasszal gyakoribb, azonban téli depresszió is van, amely az adott embernél rendre jelentkezik ebben az évszakban. Elmondta, hogy karácsonykor az egyedüllét nem tesz jót a hangulatnak, de önmagában nem provokál orvosi értelemben vett depressziót. A betegség jóval több, mint a mindennapi életben gyakran tapasztalható szomorúság, rossz közérzet, elkeseredettség - mondta.

Az esetek mintegy 50 százalékában spontán alakul ki a betegség, a másik 50 százalékában külső élettörténeti esemény provokálja ki - mondta. A depresszió a fogamzóképes korú nőknél 2-2,5-ször gyakoribb, ennek egyik oka hormonális-biológiai, a másik ok a nőket érő sokkal nagyobb pszichoszociális terhelés - hangsúlyozta.

A depressziós betegek jelentős része 3-4 hónap alatt magától is javul és meggyógyul, azonban 20-25 százalékuknál krónikussá válik, terápia nélkül nem gyógyul meg. A végleges felépüléshez nagyon fontos a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia pontos követése - mondta, hozzátéve -, sokszor gondot okoz, hogy a betegek jelentős része - ha jobban lesz - abbahagyja a gyógyszerek szedését. Ezért fontos szerinte a betegsegítő programok kidolgozása, amelyek a gyógyult betegeket is benntartják a terápiában, hiszen az igazi gyógyulás hosszú távon érhető el.

(webbeteg.hu/MTI)