2019-03-25 19:00:00 Koncert a Zeneakadémián

Pályaorientáció - újszerűen

A felvételizőket segíti az a kiadvány, amely most jelent meg számos hasznos tudnivalóval. Duró Zsuzsa pályaorientációs tanácsadó az InfoRádiónak azt mondta, hogy a kötet tesztekkel is segíti annak eldöntését, hogy valaki alkalmas-e egy-egy pályára, foglalkozásra.

Nem olyan, mint a régi tájékoztatók, annál sokkal átfogóbb, komplexebb – állítja Duró Zsuzsa hozzátéve, hogy az alapadatokat – a felsőoktatási intézményeket, a keret- és pontszámokat – természetesen tartalmazza, de újszerű kiegészítéseket is találnak benne az olvasók.

A személyiségre utaló, a valós önértékelést segítő részei vannak. A felvételiző megállapíthatja az erősségeit, gyengeségeit, illetve a kiadvány szembesíti azokkal a képességekkel, amelyek az adott szak, szakpár sikeres elvégzéséhez szükségesek. Így személyiségbeli megsegítést is alkalmaz, ami teljesen újszerű. Kedves, vidám, humoros kérdésekre kell válaszolni, amelyeken keresztül megismerhetőek a hivatások.

A pályaorientációs tanácsadó az állatorvosi munkát említette példaként. A kiadvány ugyanis azt is megmutatja, hogy rossz munkakörülmények között, akár éjszaka, nagyon hátrányos településeken is kell dolgozni. Nem elrémisztő, hanem reális képet ad, ami a döntéshozatalhoz szükséges.

Nincs késésben a kiadvány, az apró módosítások a döntést nem befolyásolják. Már lehet forgatni a tájékoztatót, így teljesen felkészültek, ugrásra készek lesznek a végleges döntés meghozatalakor” – tette hozzá Duró Zsuzsa.

(inforadio.hu)