2017-10-18 00:00:00 Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál

Sokan gyengének tartják az orvoshoz forduló férfiakat

A férfiak sokkal szemérmesebbek, ha egészségügyi problémáról van szó. Minden ötödik férfi az orvosok előtt is szégyenkezik, sőt kifejezetten trágárnak érzi magát, ha intim egészségügyi dolgokról kell beszélnie. Az urológiai vizsgálatoktól pedig egyszerűen rettegnek a férfiak – derül ki egy, a hirado.hu-hoz eljuttatott kutatásból.

Novemberben férfiak ezrei növesztenek bajuszt. Mert a bajusz menő, de nemcsak azért. A férfiak egészségének megőrzésére és a prosztatarák megelőzésére akarja felhívni a figyelmet immár nyolcadik éve a Movember-mozgalom. Tavaly a kecskeméti Mercedes-gyárban szinte alig lehetett bajusz nélküli férfit találni, mert az akcióhoz több mint ezren csatlakoztak.

Talán a közmédia nézőinek is feltűnt, hogy Fejős Ádám meteorológus arcán több szőr van a szokásosnál. Ádám is csatlakozott a Movemberhez.

– Sokan kérdezik, hogy-hogy bajuszt növesztek. Igazából tetszik, jópofa dolognak is tartom, ráadásul közszereplőként is fontosnak érzem, hogy felhívjam az emberek figyelmét egy társadalmilag fontos témára – mondta Fejős Ádám.

– A mozgalom célja, hogy az egészségtudatosságra hívja fel a férfi nem figyelmét, ami nem is olyan egyszerű, de van elmozdulás. Több férfi megy el szűrésre, mint régebben, de még mindig kevesen– nyilatkozta a hirado.hu-nak Honti Dániel, a Movember-mozgalom főszervezője.

A férfiak szégyenlőssége ugyanis nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy többségük csak súlyos és látványos tünetek esetén fordul orvoshoz. Ha rá is veszik magukat, hogy orvoshoz menjenek, nem tudják, hogy pontosan kit is keressenek.

Minden tizedik 30 év alatti magyar férfi azt hiszi az ortopédusról, a hematológusról, sőt a filozófiai irányzatot képviselő fenomenológusról is, hogy férfigyógyász. Ezzel szemben a férfigyógyászként praktizáló andrológusokról a férfiak fele soha nem hallott.

A szégyen és a tájékozatlanság miatt az érintettek jelentős része így a szakorvosi kivizsgálásig sem jut el, maximum otthoni praktikákat vet be. A nem kezelt betegségek egyrészt hátrányt jelenthetnek a munkavégzésben, másrészt minden ötödik válaszadó szerint ellehetetlenítik a szexuális életet.

– Ha az érintettek az orvosok felé kínosnak érzik a betegséget, akkor nagy eséllyel a párjukkal sem beszélik meg, ami könnyen tönkreteheti az együttléteket, és magányhoz, depresszióhoz vezethet – magyarázta Kántor Nedda szakpszichológus.

Sok férfit a társadalom felől érkező elvárások is visszatartanak a vizsgálattól, ugyanis közel minden hatodik férfi és a nők 12 százaléka úgy véli, hogy egy férfi legyen erős. Olyannyira erős, hogy orvosi segítségnyújtás nélkül is kibírjon bizonyos egészségügyi problémákat.

De uraim, ne gondolják ezt! Önök akkor igazán hősök, ha bátran elmennek az orvoshoz. Gondoljanak csak bele, kulcsfontosságú, hogy egy betegséget időben felismerjenek és kezeljenek, mert a háttérben sok minden állhat!

(hirado.hu)