2019-08-01 08:00:00 Tony Curtis személyes tárgyai - kiállítás Mátészalkán

Apa Akadémia - hamarosan

Apahiány van egész Magyarországon. Az apaság hiányzik az apáknak, az anyáknak és a gyerekeknek is. A szeptemberben induló Apa Akadémia vezetőjével a mandiner.család készített interjút. Léder László a májusban alakult Apa munkacsoport vezetője is, valamint az Apa füzetek társszerzője, tehát egy igazi apa-szakértő. 

Miért jött létre és mi a célja az Apa Akadémiának? Milyen hiányt/hiányosságot szeretnétek ezzel pótolni?

Úgy szoktam fogalmazni: a fejlett országokban néhány évtizede egyfajta apa-forradalom vette kezdetét, melynek hullámai Magyarországot is elérték. Ennek nyomán elsősorban az angol szász országokban az elmúlt években gomba módra jelentek meg a különböző apa-szervezetek, apaképző központok. Az ok teljesen nyilvánvaló: az elmúlt száz évben az apák szerepe modern világunkban háttérbe szorult. Nemzedékek nőttek fel anélkül, hogy lehetőségük lett volna megtanulni milyen apának lenni, vagy legalább a sejtett apa szerepben megerősödni. Az APA Akadémia mottója: „adjunk bele több apait”.  Apahiány van egész Magyarországon. Az apaság hiányzik az apáknak, az anyáknak és a gyerekeknek.

Mennyi ideig tart és milyen tananyagból áll az Akadémia?

Az Apa Akadémia apa szerepekkel kapcsolatos előadássorozatokból áll, illetve tervezzük tréningek és egyéni tanácsadás elindítását is. Mint egy „rendes” akadémián, itt is vannak alapozó kurzusok és ráépülő speciális tanfolyamok is. A cél nem valamilyen bizonyítvány „eladása”, hanem az apai készségek fejlesztése. A tananyagunkat praktikus ismeretek alkotják, nagyon figyelünk, hogy ne életidegen külföldi, hanem a hazai realitásokra épülő megoldásokat és technikákat adjunk át a hallgatóinknak. A képzések nagyobb létszámú előadásait kis csoportos, coaching jellegű fejlesztések egészítik ki.

Lesz a végén vizsga vagy mindenki jó apa lesz, már attól, hogy elvégzi?

Ebben az esetben igazán valós a mondás: az életnek, és nem az iskolának tanulunk. A vizsgát mindannyiunkkal elvégezteti a nagy betűs Élet. Vizsga helyett középpontban áll a személyes visszajelzés, ami a tréningek és a csoportos coachingok elválaszthatatlan részét alkotja. A cél, hogy személyes kérdéseire mindenki választ kapjon: jól csinálom amit csinálok?

a cikk a madiner.család oldalon folytatódik

(mandiner.család/csalad.hu)