2018-08-17 00:00:00 Ezer kézműves mester a Mesterségek Ünnepén

Vasárnap együtt ünnepelnek a szülők

Rengeteg programmal várják a családokat a Szülők Ünnepén. A rendezvény célja: hagyományt teremteni a szülők köszöntésében és felhívni a figyelmet az anyák és az apák nem látványos, mégis sokszor embert próbáló munkájára, amelyet nap mint nap végeznek a gyermekeikért és a családjukért.

Az idén Magyarországon első alkalommal rendezik meg a Szülők Ünnepét, ahol ingyenes családi és gyerekprogramokkal, koncerttel, tanácsadással és élményajándékokkal köszöntik a meghívott szülőket június 5-én. A rendezvényen az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és további öt családsegítő szervezet – a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Lépj, hogy léphessünk fogyatékkal élő családokat segítő alapítvány, a Fiatal Családosok Klubja Alapítvány, az Ágota Alapítvány és az Ágacska Alapítvány az Örökbefogadó Családokért vesz részt. A hétvégi programok június elsejéhez, a szülők nemzetközi napjához kapcsolódnak. A  nyár első napján a szülőket ünneplik azért az önzetlen és az életük végéig tartó elhivatottságért, amellyel a gyerekeiket nevelik. Az ENSZ határozatában leszögezi, hogy a család viseli az elsődleges felelősséget a gyerekek ellátásában és védelmében valamint hogy a gyerekeknek – a személyiségük harmonikus fejlődése érdekében – családban, boldog, szerető és megértő környezetben kellene felnőniük. A határozat elismeri a szülők szerepét ebben a felelősségteljes munkában.

A vasárnapi programot kezdeményező Szülők Háza Alapítvány célja az, hogy hagyományt teremtsenek a szülők köszöntésében és felhívják a figyelmet az anyák és az apák nem látványos, mégis sokszor embert próbáló munkájára, amelyet nap mint nap végeznek a gyermekeikért és a családjukért. A Szülők Háza kiemelt figyelmet fordít a rászoruló családok támogatására és integrációjára. Olyan szociokulturális hálózat létrehozásán fáradoznak, amelynek segítségével a többségi társadalom érzékenyítésén keresztül a hátrányos helyzetben élő társadalmi rétegek képessé válnak kitörni a rászorultsági csapdából. Az óvodai és iskolai szünetben a Szülők Háza 10 héten át tartó kreatív nyári táboraiba ingyenesen jöhetnek a gyermekek és bekapcsolódhatnak a tematikus nyári tábori hetek programjába (kreatív foglalkozások, drámajátékok, kirándulás, fagyizás, strandolás, pónilovaglás, stb.)

Egyszülős családokat és nagycsaládosokat képviselő anyukákat és apukákat is kérdezett a nyári szünetről, illetve a mindennapok kihívásairól a csalad.hu. A gyermeknevelés alapértelmezésben kétemberes feladat – nem véletlenül. Amikor egyedül marad a szülő – legyen apa vagy anya -, talán a legnehezebb feladat, hogy két ember feladatát egyedül lássa el: egyedül oldja meg a mindennapokat, egyedül döntsön vagy gyakran egyedül tartsa el a gyermekeit, emelték ki a mindennapi problémák közül a gyermeküket egyedül nevelők. Hozzátették, a nyár pedig igazi logisztikai akrobatamutatvány számukra. Két szülővel sem könnyű megoldani a kéthavi vakációt, amikor viszont ez a feladat egyetlen szülőre hárul – már ha a különélő szülő nem veszi ki a maga részét -, az néha bizony lehetetlen vállalkozásnak tűnik – hangsúlyozták a megkérdezettek. A nagycsaládosok szerint is a szervezés a legnagyobb kihívás a nyári szünetben. Hónapokra előre meg kell egyezni a nagyszülőkkel, barátokkal, ki, mikor tud a gyerekekkel lenni. A nagycsaládosoknak sem egyszerű a nyárra való felkészülés illetve az anyagi forrásról való gondoskodás, de a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által szervezett Erzsébet táborok nagy segítséget jelentenek illetve nem lehet megfeledkezni a NOE által biztosított, napközis jellegű gyermekfelügyeletről sem. Akiknek erre szűkösek az anyagi lehetőségeik napi kirándulásokkal oldják meg a családi együttlétet.

Fontos, hogy minden családnak legyen lehetősége a közös nyári programokra, feltöltődésre. A megkérdezett szülők elmondták, a nyár legjobb része természetesen az, amikor a család együtt van és együtt tudnak nyaralni.

A Szülők Ünnepéről további információ itt.

(csalad.hu)